Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

L’Auditori estrena la primera obra orquestral escrita i interpretada durant el confinament

ACN Barcelona.-L’Auditori estrena aquest dimecres la primera obra orquestral escrita i interpretada durant el confinament. Es tracta de ‘Confiants’, una peça breu que el compositor Bernat Vivancos va escriure durant […]

Avatar
Agències 27/05/2020

ACN Barcelona.-L’Auditori estrena aquest dimecres la primera obra orquestral escrita i interpretada durant el confinament. Es tracta de ‘Confiants’, una peça breu que el compositor Bernat Vivancos va escriure durant els primers dies del confinament perquè els músics de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya l’interpretessin des de casa. Els músics s’han gravat a ells mateixos a través dels seus dispositius i telèfons mòbils i han estat mesclats després per tal de fer coincidir les intervencions amb la partitura. El resultat es pot escoltar i veure a través d’un vídeo realitzat per Marc Cuscó, d’Escafior Films, que avança part de la imatge gràfica de la propera temporada de L’Auditori, que es presentarà el 5 de juny.

En aquest vídeo l’OBC interpreta ‘Confiants’, l’única obra concebuda per a gran orquestra que ha estat escrita, interpretada i estrenada durant les setmanes del confinament. La peça va ser encarregada per L’Auditori, primera institució musical europea en fer aquest pas. Es tracta d’una peça de poc més de tres minuts i concebuda per a ser tocada per la setantena de músics que formen la nostra orquestra, que s’han gravat a ells mateixos a través dels seus dispositius i telèfons mòbils. D’aquesta manera, l’obra ha estat interpretada des de casa, sense cap falsejament de so ni playback, i ha estat mesclada per tal de fer coincidir les intervencions amb la partitura. Vivancos va tenir en compte “la massa orquestral, i la suma d’instrument d’orquestra que s’anirien agrupant al llarg de l’obra”, explica, ja que l’encàrrec mateix ja la concebia per ser presentada amb un vídeo amb tots els músics tocant l’instrument des de casa. De curta durada (3 minuts), i responent a les necessitats del projecte, el compositor ha creat una obra que descriu com “efectiva, dinàmica, amb un treball solístic, cambrístic i orquestral, amb moltes capes sonores, i, evidentment, sense trair el meu estil compositiu. Una partitura gegant per a 70 músics, amb 51 veus independents, on el treball textural es multiplica, fins a un ‘tutti’ agermanat d’uns músics “confinats, però sobretot, ‘Confiants’, que surten a l’exterior per tocar per a la seva ciutat.”Marc Cuscó, d’Escafior Films, ha estat l’encarregat de realitzar el vídeo, en el qual es veuen els músics de l’OBC tocant en format multipantalla i imatges de la ciutat de Barcelona. El vídeo, que es comparteix a les xarxes socials amb l’etiqueta #TrobatAmbLaMúsica, deixa entreveure la imatge de la propera temporada 20-21 de L’Auditori que es presentarà el divendres 5 de juny. El vídeo, a més, s’estrenarà a tota Europa i de forma simultània el dilluns 15 de juny a través del Facebook de les principals sales de concert d’Europa com a part del projecte Music of the day from Europe’s Concert Halls.