Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

L’Audiència Nacional condemna a 133 anys de presó un excoronel d’El Salvador per la matança de cinc jesuïtes el 1989

ACN Madrid.-L’Audiència Nacional ha condemnat a 133 anys i quatre mesos de presó el que va ser coronel i viceministre de Seguretat Pública de l’Exèrcit de El Salvador Inocente Orlando […]

Avatar
Agències 11/09/2020

ACN Madrid.-L’Audiència Nacional ha condemnat a 133 anys i quatre mesos de presó el que va ser coronel i viceministre de Seguretat Pública de l’Exèrcit de El Salvador Inocente Orlando Montano Morales per l’assassinat de cinc jesuïtes espanyols, entre ells el sacerdot Ignacio Ellacuria, comés la nit del 15 al 16 de novembre de 1989 a la Universitat Centreamericana José Simeón. La secció Segona de la Sala Penal el considera autor de cinc assassinats amb caràcter terrorista i li imposa una pena de 26 anys i vuit mesos per cadascun d’ells. Malgrat que el tribunal el considera també culpable de tres altres assassinats, el d’una cuinera, la seva filla i un altre jesuïta, no el condemna per aquests fets perquè figuren al conveni d’extradició dels EEUU.

A més d’Ellacuria, aquella nit van morir assassinats els jesuïtes Ignacio Martín Baró, Segundo Montes Mao, Armando López Quintana i Juan Ramón Moreno Pardo (pel què s’estableix la condemna) i també el sacerdot Joaquín López López, la cuinera Julia Elba Ramos i la seva filla Celina Mariceth Ramos.La resolució de l’Audiència Nacional analitza el context del crim, el 1989 quan El Salvador vivia un conflicte armat intern entre les forces governamentals i la guerrilla del Frnt Farabundo Martí d’Alliberament Nacional (FMLN) des de feia més de deu anys. L’acusat formava part de “la tandona”, la força cohesiva de l’Exèrcit de El Salvador, i formava part del cercle de direcció, els anomenats “los compadres” que adoptaven les decisions. Ignacio Ellacuría era rector de la Universitat Centreamericana i considerat un dels analistes polítics més importants d’El Salvador. Insistia en la idea que no es podria produir una victòria militar de cap de les dues parts, fet que li comportava amenaces de mort. Segons la sentència, el paper de l’Església com a mediadora va provocar la reacció de l’extrema dreta, dirigida especialment contra Ellacuría, que propugnava una negociació que havia de passar per la depuració de les Forces Armades.