Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

L’Audiència de la Corunya obliga l’Estat a pagar als Franco les despeses de conservació del Pazo de Meirás des de 1975

ACN Madrid.-L’Audiència de la Corunya obliga l’Estat espanyol a pagar a la família Franco les despeses de conservació del Pazo de Meirás des de 1975. En una sentència feta pública […]

Avatar
Agències 12/02/2021

ACN Madrid.-L’Audiència de la Corunya obliga l’Estat espanyol a pagar a la família Franco les despeses de conservació del Pazo de Meirás des de 1975. En una sentència feta pública aquest divendres, el tribunal confirma que l’immoble és propietat de l’Estat i que els hereus del dictador han de desallotjar el recinte, però descarta “mala fe” dels Franco en la possessió de l’edifici perquè “l’administració mai els va requerir perquè entreguessin la propietat d’un immoble que ara es considera de domini públic”. L’Audiència de la Corunya remarca que els hereus van realitzar “múltiples obres de rehabilitació i manteniment” i que, després de l’incendi de 1978, van executar “múltiples reparacions” i estableix que se’ls ha de compensar.

Els jutges entenen que és “obvi” que si l’edifici hagués estat abandonat durant 45 anys “el seu estat actual seria ruïnós” i considera que no hi ha proves que els Franco fossin conscients que el títol de propietat del dictador no fos vàlid i sosté que és així perquè “fa més de quatre dècades que estan utilitzant el Pazo de forma pública, pacífica, ininterrompuda i en concepte de propietaris”.”Per molt que es donés per certa la mala fe possessòria en Francisco Franco, no necessàriament es transmet als seus hereus”, afirma la sentència, que admet que la donació del Pazo de Meirás a Franco del 1938 no era un títol hàbil per reconèixer la transmissió de la propietat.