Diumenge, 25 de setembre de 2022 - Edició 1522
La República

L’Audiència de Barcelona obre noves diligències per investigar si el tret que va rebre Roger Español va ser intencionat

ACN Barcelona.-L’Audiència de Barcelona ha obert noves diligències per investigar si el tret de bola de goma que va rebre Roger Español durant l’1-O, que li va treure un ull, […]

Agències 14/06/2021

ACN Barcelona.-L’Audiència de Barcelona ha obert noves diligències per investigar si el tret de bola de goma que va rebre Roger Español durant l’1-O, que li va treure un ull, va ser intencionat. El tribunal considera que des d’un punt de vista “estrictament processal” no s’ha d’excloure la qualificació d’un delicte de lesions doloses, així creu que les acusacions han de poder exercir les seves qualificacions sobre la base de tipus penal que considerin més concurrent. D’aquesta forma, l’Audiència admet a tràmit els recursos presentats per Òmnium Cultural i el seu vicepresident, Marcel Mauri, després que el jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona descartés que l’impacte fos intencionat o imprudent, i no convertís la causa judicial en un procés de sumari.

El document de l’alt tribunal sosté que no es pot tancar de forma tan “taxativa” el que ha de disposar d’un anàlisi més “complex” que permeti determinar si el tret es va disparar de forma intencionada, o no. Per això, opta per recaptar més informació a través de les diligències sol·licitades per els recurrents, i “acomodar els tràmits” del procediment per fer-ho possible.Des d’Òmnium Cultural valoren positivament la decisió i consideren que es tracta d’una “evidència” que l’estat espanyol continua “negligint” la seva obligació d’investigar “la brutalitat policial de l’1-O”. Davant d’aquesta causa oberta, Mauri ha assegurat que l’entitat “continuarà endavant per impedir que la repressió policial quedi impune i perquè s’arribi fins al final, depurant totes les responsabilitats”.En aquesta mateixa línia, s’ha expressat el Centre de Defensa de Drets Humans Irídia. La seva advocada, Anaïs Franquesa, ha subratlla que la “valoració i discussió sobre si el tret que es va produir va ser imprudent o dolós s’ha de dur a terme al judici oral, i no pas en aquest moment processal”. També ha considerat “molt important” el fet que s’hagin demanat les diligències que sol·licitaven per tal de determinar quants trets es van disparar.