Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

L’Audiència de Barcelona manté en llibertat provisional l’exprofessor dels Maristes Joaquim Benítez

ACN Barcelona.-L’Audiència de Barcelona ha decidit mantenir en llibertat provisional l’exprofessor dels Maristes Sants-Les Corts Joaquim Benítez, condemnat a 21 anys i 9 mesos de presó per haver abusat sexualment […]

Avatar
Agències 15/06/2020

ACN Barcelona.-L’Audiència de Barcelona ha decidit mantenir en llibertat provisional l’exprofessor dels Maristes Sants-Les Corts Joaquim Benítez, condemnat a 21 anys i 9 mesos de presó per haver abusat sexualment de quatre alumnes menors d’edat entre el 2006 i el 2010. Després de la sentència del TSJC que va confirmar la pena imposada per l’Audiència de Barcelona, la fiscalia i les diferents acusacions van sol·licitar que Benítez ingressés en presó provisional, però el tribunal ho ha descartat i ha decidit mantenir el condemnat en llibertat i amb les mesures que ja té vigents. La defensa de Benítez encara pot presentar un recurs de cassació davant del Tribunal Suprem.

Després de la sentència del TSJC, la fiscalia va demanar per a Benítez la presó provisional, i també s’hi van sumar les acusacions particulars i populars, que argumentaven que hi havia risc de fuga i risc de reincidència.En canvi, el tribunal ha decidit mantenir Benítez en llibertat provisional amb les mesures que ja tenia vigents. Aquestes són l’obligació de presentar-se cada dilluns a la comissaria més propera de casa seva; prohibició de sortir de l’Estat sense autorització judicial; prohibició de fer qualsevol tipus d’activitat educativa, cultural, esportiva, d’oci o similar retribuïda o no amb alguna responsabilitat sobre menors d’edat; i prohibició d’acostar-se a menys de 300 metres d’on estan els denunciats, sigui el domicili, el lloc on estudien o treballen, així com comunicar-se amb ells.La defensa es va oposar a la petició de presó, tot argumentant que les mesures cautelars que té s’estan complint “escrupolosament” i que la sentència no és ferma. Segons es recull en la interlocutòria, en la vista Benítez va afirmar que ha fet “una reflexió i aprenentatge a través de llibres d’autoajuda que l’han portat a una rectificació psicològica”. També va dir que vola “restaurar el dany causat”, que “el seu germà el necessita” i que vol complir la condemna “al peu de la lletra”.El tribunal ha conclòs que les mesures cautelars s’estan complint i “s’han mostrat eficaces”. Pel que fa al risc de reiteració delictiva, considera que no es pot fer “una projecció de futur si no es basa en una dada actual”, i que la vista només s’ha manifestat una “possibilitat genèrica que apareguin noves denúncies”. Així, el tribunal descarta “previsions abstractes”.En la sentència de l’Audiència de Barcelona, ratificada completament per la sala civil i penal del TSJC, es considerava provat que Benítez va cometre quatre delictes d’abusos sexuals, dos d’ells continuats, amb penes que van des dels 2 fins als 9 anys i tres mesos, segons la víctima. En total, la condemna és de 21 anys 9 mesos de presó. La sentència també imposa una indemnització total per a les quatre víctimes de 120.000 euros. Aquesta indemnització l’haurà de pagar l’asseguradora de la Fundació Champagnat, propietària de l’escola, a qui considera responsable civil subsidiària.Unes altres tretze denúncies contra l’exprofessor d’educació física es van arxivar perquè els delictes ja havien prescrit.