Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

L’Audiència de Barcelona manté en llibertat Joaquim Benítez perquè no veu risc de fuga ni de reiteració delictiva

ACN Barcelona.- Joaquim Benítez, l’exprofessor de l’escola Maristes Sants-Les Corts condemnat per l’Audiència de Barcelona a 21 anys i 9 mesos de presó per 4 delictes d’abusos sexuals, continuarà en […]

Agències 07/05/2019

ACN Barcelona.- Joaquim Benítez, l’exprofessor de l’escola Maristes Sants-Les Corts condemnat per l’Audiència de Barcelona a 21 anys i 9 mesos de presó per 4 delictes d’abusos sexuals, continuarà en llibertat fins que la sentència sigui ferma. El tribunal ha desestimat les peticions d’ingrés a presó de les acusacions perquè considera que les mesures cautelars establertes sobre Benítez, que inclouen la retirada del passaport, la prohibició de sortir del territori espanyol, l’obligació de comparèixer setmanalment a la policia i la prohibició de realitzar activitats amb menors i acostar-se a les víctimes, s’estan complint sense incidències. La sala assegura que no veu ”raons objectives” que justifiquin la presó provisional i per tant, no considear que hi hagi risc de fuga ni de reiteració delictiva.

La sala ha resolt que no hi ha ”raons objectives” que justifiquin l’excepcionalitat” de decretar la presó provisional, comunicada i sense fiança per a Joaquim Benítez, tal com demanaven les acusacions, i el manté doncs, en la situació de llibertat provisional amb les mesures vigents que les qualifica d”eficaces” i ”suficients”, ja que s’han complert sense incidències. La resolució del Tribunal, que es remet també a la jurisprudència, conclou que la comissió dels fets es remunta deu anys enrere i que no permet fer ”una projecció de futur” si no se sustenta amb dades actuals amb la relació que pugui tenir Benítez amb altres subjectes susceptibles de convertir-se en víctima. Per tant, no veu risc de fuga en Benítez ni tampoc risc de reiteració delictiva. Les acusacions, en una vista celebrada aquest dilluns van al·legar que una pena condemnatòria tan elevada, de més de 20 anys, era un ”canvi substancial” en les circumstàncies de Benítez i elevava el risc de fuga de reiteració delictiva. Les acusacions també consideraven que aquest fet, sumat a la manca d’arrelament familiar i laboral i sense tenir persones a càrrec, augmentaven aquestes possibilitats. Les acusacions també van posar sobre la taula l”alarma social” que podia generar la seva llibertat després de la sentència, i el risc d’autolesió de Benítez per evitar complir la condemna, així com el dret a la tutela judicial.La defensa de Benítez, en canvi, va negar ”elements objectius” que argumentessin el risc de fuga i posava d’exemple el canvi de província i el fet d’haver residit durant un temps prop de la frontera sense sortir del país.