Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

L’atur creix més a Catalunya que a l’Estat per “l’atomització” i el pes dels sectors més afectats, segons PIMEC

ACN Barcelona.-La crisi del coronavirus ha tingut un impacte més pronunciat en el mercat de treball català que en la resta de l’Estat. Catalunya ha tancat el 2020 amb un […]

Avatar
Agències 05/01/2021

ACN Barcelona.-La crisi del coronavirus ha tingut un impacte més pronunciat en el mercat de treball català que en la resta de l’Estat. Catalunya ha tancat el 2020 amb un increment de l’atur del 28,2% interanual, per sobre del 22,9% registrat a Espanya. “L’economia catalana té un major dinamisme, però també una atomització més gran de la que tenen altres territoris en el conjunt de l’Estat. Alhora, la crisi sanitària i les mesures que es prenen per contenir-la impacten en sectors amb una major massa crítica en el teixit empresarial a Catalunya”, ha explicat el director de l’Àrea de Treball de PIMEC, Josep Ginesta. La patronal ha constatat la “preocupant” pèrdua del teixit productiu i ha reclamat mesures “urgents, coordinades i sostingudes” en el temps.

El major impacte de la crisi del coronavirus en el mercat de treball català no només s’observa en l’increment de l’atur interanual, sinó que també en la pèrdua d’hores treballades. A Europa, aquest indicador ha caigut un 14,9%; a l’Estat, un 26,5%, i a Catalunya, un 29,8%. Per altra banda, el nombre d’expedients de regulació vigents amb persones amb contracte suspès també té un major pes a Catalunya, amb un 23% d’afectació. PIMEC ha reclamat que els fons europeus es destinin als territoris més afectats per la crisi del coronavirus. “La pandèmia té un impacte superior en el mercat de treball català i seria lògic que el teixit productiu de Catalunya tingués una major dotació de recursos”, ha manifestat Ginesta. En aquest sentit, també ha reclamat destinar més fons a les petites i mitjanes empreses, més afectades per la crisi en comparació amb les grans companyies. El director de l’Àrea de Treball de PIMEC també ha alertat de l’impacte de la pandèmia en els sectors sense restriccions en l’activitat. L’atur ha augmentat un 30% en el sector dels serveis, però també s’ha incrementat un 25,5% en el cas de la construcció i un 16,5% en la indústria. “La crisi impacta no només en els sectors amb restriccions directes, com la limitació de la capacitat o l’aforament, sinó que arrossega altres sectors que no tenen la seva activitat ordinària limitada ni impedida”, adverteix. Per altra banda, Ginesta també ha alertat de la destrucció d’ocupació. En concret, ha xifrat en 88.144 els llocs de feina perduts des de l’inici de la pandèmia fins a 31 de desembre, una destrucció que s’explica, sobretot, per la pèrdua de comptes de cotitzacions. De fet, tres de cada quatre llocs de treball s’han perdut a causa del cessament de l’activitat de l’empresa a la qual pertanyien.Davant aquesta situació, la patronal ha exigit una “alta inversió” en polítiques públiques per preservar les empreses i ha reclamat mesures “coherents” amb la pèrdua d’ingressos. PIMEC també ha demanat “certeses i seguretat jurídica” per a les companyies i ha reclamat al Ministeri de Treball “accelerar” la presa de decisions sobre els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO). En el mitjà termini, Ginesta ha reclamat “ressituar” les polítiques actives de suport a l’emprenedoria i orientar les activitats de formació professional cap a la situació real del país, així com “redirigir” les polítiques públiques cap als sectors més afectats. En el llarg termini, el director de l’Àrea de Treball de PIMEC ha reclamat “repensar” les dinàmiques del mercat de treball.