Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

L’Ateneu de Guissona reobre les portes coincidint amb el seu centenari i després de 10 anys d’obres

ACN Guissona – L’Ateneu de Guissona (Segarra), el Teatre Municipal de la població, ha reobert portes aquest dissabte coincidint amb el centenari de la institució i després de més de […]

Agències 04/02/2023

ACN Guissona –

L’Ateneu de Guissona (Segarra), el Teatre Municipal de la població, ha reobert portes aquest dissabte coincidint amb el centenari de la institució i després de més de deu anys d’obres. L’equipament té una capacitat per a 390 persones i compta amb una sala polivalent nova, un bar social reformat i nous espais per l’associació de l’Ateneu. Les obres de reforma van començar el 2008 i han suposat una inversió de prop de 3,4 milions d’euros, dels quals el consistori n’ha aportat gairebé el 70%. L’equipament albergarà activitats formatives, artístiques, de foment de la creació i suport als agents culturals, així com altres activitats culturals, socials i de lleure. Comptarà amb programació estable a partir del curs 2023-2024.

 

Després de més de 10 anys d’obres, Guissona ha inaugurat aquest dissabte la reforma de l’Ateneu, el Teatre Municipal de la població, en un acte que ha aplegat representants institucionals i veïns.

L’espectacle ha comptat amb la participació de persones vinculades a l’entitat Ateneu de Guissona, així com d’entitats culturals de la vila (Colla Gegantera de Guissona, Margeners de Guissona, Caramelles de Guissona, els Pastorets, la Coral Doll de Veus i la Jove Companyia de Dansa Montse Esteve), de les entitats de persones provinents d’altres territoris (Romania, Ucraïna, Senegal, Colòmbia i Bulgària), i d’artistes i músics vinculats amb Guissona (El Petit de Ca l’Eril, Glòria Ribera, Maria Ribera, Ethan Barea, Xesco Grau i Ricard Grau, Jordi Castellà i Marc Castellà.

<strong>Deu anys d’obres</strong>

L’edifici, que es va inaugurar per la Festa Major de l’any 1923, i va néixer amb l’impuls de promoure els coneixements literaris, científics, artístics, i desenvolupar l’activitat cultural així com fomentar la pràctica d’activitats esportives i lúdiques entre la gent de Guissona.

Fins a l’arribada dels Ajuntaments democràtics, l’Ateneu de Guissona, va ser l’entitat cabdal en la dinamització cultural de la vila de Guissona, assumint funcions de biblioteca, teatre, sala de cinema i ràdio, entre altres. A partir de la dècada dels noranta l’entitat va anar reduint la seva activitat de manera progressiva i no va ser fins l’any 2004, que una nova junta va agafar el repte de reformar l’edifici.

Després de més de deu anys de treballs, l’Ateneu és un equipament reformat, adaptat a la normativa actual, pel que fa a l’accessibilitat de públics, equipat amb els elements tecnològics de so i llum necessaris per poder realitzar qualsevol producció escènica o de cinema, amb una sala teatre amb capacitat per a 390 persones, una sala polivalent nova, un bar social reformat i uns nous espais per l’associació de l’Ateneu.

El cost de les obres de reforma del teatre ha estat de gairebé 3,4 milions d’euros, prop dels 70% dels quals han estat aportats per l’Ajuntament de Guissona, mentre que la resta correspon a ajudes de la Generalitat (5,15% a través del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya), la Diputació de Lleida (4,5%) i el govern espanyol (20,75%).

L’equipament albergarà activitats formatives, artístiques, de foment de la creació i suport als agents culturals, així com altres activitats culturals, socials i de lleure. De cara al curs 2023-2024 comptarà amb programació estable, amb l’objectiu de recolzar el teixit associatiu, entitats i altres col·lectius.