Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

L’atenció integral evita el deteriorament funcional al 70% de persones d’edat avançada amb covid-19, segons un estudi

ACN Barcelona.-El model d’atenció integral i multidisciplinari als pacients de més edat ingressats per coronavirus que presenten fragilitat permet reduir l’impacte de l’hospitalització i l’aïllament en la seva capacitat funcional. […]

Agències 12/11/2020

ACN Barcelona.-El model d’atenció integral i multidisciplinari als pacients de més edat ingressats per coronavirus que presenten fragilitat permet reduir l’impacte de l’hospitalització i l’aïllament en la seva capacitat funcional. Segons un estudi de metges i infermeres de l’Hospital del Mar, aquest model evita el deteriorament funcional al 70% d’aquest tipus de pacients. El treball ha fet un seguiment de 51 pacients ingressats durant la primera onada al Centre Dr. Emili Mira del Parc de Salut Mar. En el moment de l’ingrés, 9 de cada 10 pacients presentaven un grau elevat de dependència, que hauria pogut empitjorar per l’hospitalització. Tot i això, en el moment de l’alta el 70% dels pacients va mantenir la seva capacitat funcional prèvia a l’ingrés.

També es va observar una taxa de mortalitat menor que en el conjunt de pacients de la seva edat i un nombre molt baix de trasllats a centres hospitalaris de més complexitat.Segons apunta la doctora María José Robles, responsable de la Unitat d’Ortogeriatria de l’Hospital del Mar i signant de l’article, l’equip va poder fer un pla de cures basat en el model ACE –atenció integral a gent gran- perquè el pacient “pogués retornar al seu estat funcional de base”, amb un seguiment setmanal de la seva evolució. L’equip multidiscriplinari estava format per infermeres geriàtriques, auxiliars d’infermeria especialitzades, una treballadora social, fisioterapeutes i un geriatre especialitzat en malalties infeccioses. L’estudi ha estat publicat a la revista ‘Geriatric Nursing’.