Edició 1768

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de maig del 2023
Edició 1768

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de maig del 2023

L’Associació Espanyola de Banca afirma que la rendibilitat del sector és la “millor defensa davant la incertesa”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’Associació Espanyola de Banca (AEB) ha afirmat aquest dilluns que la rendibilitat del sector financer suposa una “bona notícia” pel conjunt del país i la “millor defensa” davant la incertesa. En una carta, la seva presidenta, Alejandra Kindelán, també ha carregat contra el nou impost al sector, que l’associació ha recorregut, avisant que “s’ha justificat sobre dues fal·làcies” com ara “els beneficis extraordinaris i el rescat”. Finalment, la patronal bancària insta a Pedro Sánchez a utilitzar la presidència de torn de la Unió Europea que començarà al juliol i durarà sis mesos per “completar” la unió bancària europea. “Seria un pas definitiu per reforçar la dimensió global dels bancs espanyols i europeus”, indiquen.

Fent balanç del seu primer any al capdavant de l’AEB, Kindelán ha reconegut que el context econòmic i geopolític és “complex i canviant” i ha impactat també l’àmbit financer. Tot i això, ha assegurat que els darrers mesos s’ha pogut “constatar” la fortalesa del sector bancari espanyol a l’hora d’enfrontar-se als reptes. “La solidesa del balanç i la sensibilitat amb les necessitats de la societat són els eixos que defineixen el nostre sector”, ha assegurat.

Publicitat

En aquest sentit, ha posat d’exemple la invasió russa d’Ucraïna, les restriccions energètiques i la interrupció de les cadenes de subministrament que han provocat un fort increment de la inflació que s’ha fet persistent. Aquest escenari, afegeix, ha provocat una pujada “ràpida i intensa” dels tipus d’interès, una “tornada a la normalitat”, diu, que ha contribuït a millorar la rendibilitat de la banca.

Pel que fa a les turbulències bancàries viscudes els darrers mesos, amb la caiguda de Credit Suisse i el Silicon Valley Bank als Estats Units, diu que suposen “una bona oportunitat per fixar-nos i subratllar la solidesa del sector bancari espanyol”. “Els bancs espanyols han mantingut durant el passat exercici una rendibilitat superior a la mitjana de la zona euro”, reivindica. Tanmateix, ha apuntat que aquesta rendibilitat és “la millor defensa davant la incertesa”. “Els resultats dels bancs (…) el 2022 són una bona notícia per al sector i, goso dir, també per al país” ha resumit.

<strong>Més crèdit i beneficis</strong>

El balanç anual de l’AEB presentat aquest dilluns mostra també un increment de l’activitat bancària en l’actual context d’inflació. Així, les 69 entitats de l’associació (més del 60% del sector) mantenen crèdits per un import d’1,7 bilions, fet que suposa un “màxim històric” i un increment del 7,1% en relació amb l’any anterior. El creixement del saldo de crèdit a Espanya ha estat de 5,5%. Pel que fa a la morositat es manté al 3,4%, el nivell mínim segons la patronal des de la crisi financera.

Els bancs de l’associació també van incrementar el seu benefici consolidat un 12,5%, fins a 19.524 milions. Tanmateix, l’AEB destaca que un 42% del resultat abans d’impostos procedeix ja de l’activitat a l’exterior. De fet, les entitats bancàries espanyoles tenen unes 17.000 oficines a 27 països.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió