Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

L’Associació Drets Sexuals reclama a l’Estat que la derogació de la reforma de la llei de l’avortament sigui “urgent”

ACN Barcelona.-L’Associació Drets Sexuals i Reproductiu ha celebrat el compromís de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, de derogar de forma definitiva la reforma de llei de l’avortament del 2015. Ha […]

Avatar
Agències 08/10/2020

ACN Barcelona.-L’Associació Drets Sexuals i Reproductiu ha celebrat el compromís de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, de derogar de forma definitiva la reforma de llei de l’avortament del 2015. Ha reivindicat però que la mesura no es pot endarrerir si es vol evitar “que més joves posin en risc els seves vides” perquè la mesura provoca “avortaments clandestins” des de fa cinc anys. L’organització ha explicat que la impossibilitat de les joves menors d’edat a rebre el consentiment les aboca a interrompre l’embaràs de forma clandestina o a tirar endavant una maternitat no volguda. Segons dades del Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats, les peticions d’avortaments van créixer un 66% entre gener i setembre del 2020.

L’Associació ha destacat la situació viscuda per joves en situació de desarrelament familiar, violència intrafamiliar o desacord per creences religioses. Davant d’això, ha reivindicat garantir els drets sexuals i reproductius dels adolescents i joves i ha afirmat que l’avortament “forma part de l’autocura i l’obligació de les institucions és garantir-ne l’accessibilitat”. Ha afegit que la interrupció de l’embaràs és una de les pràctiques “més freqüents” del sistema sanitari però malgrat això és “una de les més estigmatitzades i desconegudes”, així com “perseguida i amenaçada pels sectors ultraconservadors i fonamentalistes”.Segons dades del CJAS, del total de peticions rebudes durant els primers nous mesos de l’any, un 7,2% de les usuàries no disposaven de CIP ni de targeta de la seguretat social i un 8% eren menors de 18 anys. En aquest col·lectiu, les peticions d’avortament van ser del 3,8% durant el confinament i en acabar van créixer fins al 8%. Del total, el 68% de les usuàries que van sol·licitar interrompre l’embaràs tenien entre 14 i 30 anys i un 27% en tenien més de 30. L’Associació ha vist amb bons ulls l’anunci de derogar la reforma de la llei de l’avortament però ha reclamat a l’Estat que ho faci “de forma urgent”. L’Assocaició també ha apuntat que entre el 15 de març i el 21 de juny, el 82% de les atencions per realitzar una interrupció voluntària de l’embaràs es van gestionar telemàticament.