Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

L’Associació Drets Sexuals i Reproductius celebra la reforma de la llei de l’avortament però alerta que és “poc valenta”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’Associació Drets Sexuals i Reproductius ha celebrat l’aprovació aquest dijous de la reforma de la llei de l’avortament però ha lamentat que la reforma sigui “poc valenta”. Ha considerat que es tracta d’una “oportunitat perduda” i ha criticat que no s’hagin introduït canvis estructurals per deixar de considerar aquesta opció com una “excepcionalitat” social i sanitària” i convertir-la en un “dret absolutament normalitzat”. També ha alertat sobre el risc que l’aplicació d’aquesta llei per part de les comunitats autònomes sigui massa “heterogènia” i ha retret a l’executiu espanyol que la normativa no despenalitzi aquesta pràctica “perquè segueix apareixent en el Codi Penal”.

L’entitat ha aplaudit alguns dels aspectes clau de la nova normativa com per exemple que les persones de 16 i 17 anys tinguin llibertat per decidir avortar o que s’elimini el període de reflexió de tres dies i l’obligatorietat de rebre un sobre amb la informació de polítiques actives de maternitat. Alhora, també veu amb bons ulls que s’obri una nova i darrera via judicial per a dones que han d’avortar amb més de 22 setmanes de gestació, i que es reguli la possibilitat d’agafar una baixa laboral per recuperar-se després d’un avortament, entre d’altres punts.

Publicitat

Per contra, ha expressat el seu malestar pel fet que la reforma no s’hagi dut a terme amb prou profunditat i ha considerat que aquest era “el moment de vèncer grans resistències i estigmes, no només dels grups d’extrema dreta, sinó d’altres espais com el de professionals de l’àmbit mèdic i, també, del jurídic”.

Així mateix, ha posat en dubte que el desenvolupament i implementació dels canvis es dugui a terme de forma coordinada a les diferents comunitats autònomes. “En l’anterior llei ja s’incorporaven molts elements que havien de garantir l’accés a l’avortament i no va ser mai així”, ha recordat l’associació que ha previst una heterogeneïtat en la forma en que cada territori aplicarà els diversos protocols i directrius que es contemplen. “Inclou procediments no basats en l’evidència que tendeixen al control dels cossos de les dones i no a garantir la seva seguretat i facilitar el procés”, ha apuntat.

També ha remarcat que el text “continua basant-se en una lògica de plantejar l’avortament com quelcom excepcional i ocult, i no pas com un dret de les dones i persones amb capacitat de gestar”. Així mateix, ha advertit que en aquesta reforma es mantenen molts dels obstacles i desigualtats que ja existien. Entre d’altres destaca el tema de la incorporació de la salut sexual i reproductiva i la pràctica clínica de la interrupció voluntària de l’embaràs als programes curriculars de les carreres universitàries relacionades amb medicina i ciències de la salut.  A més, ha expressat les seves reserves sobre la qüestió de l’objecció de consciència, que ja estava regulada a l’anterior llei: “Temem que el registre d’objectors no resoldrà el tema, l’exemple el tenim a Itàlia”, ha indicat l’entitat.

En un altre ordre de coses, ha apuntat que la reforma “continua generant exclusions” perquè a l’Estat “encara s’obliga i s’obligarà a dones a maternitats no desitjades o a avortar a l’estranger”. Ha afegit que els terminis actuals “limiten l’accés a l’avortament per condicionants aliens a la voluntat de la dona –com els de la setmana 14 i 22–, i atempten clarament contra l’article 1 o 2 de l’avantprojecte de llei i amb tot el seu esperit”. Han indicat que la llei explicita el reconeixement a la “maternitat lliurement decidida” però la realitat és que la mateixa llei limita, en determinats casos, la llibertat de les dones per triar.

També ha apuntat que tampoc es resol de forma clara l’accés universal a l’avortament sabent que, actualment, molt poques comunitats incorporen l’atenció a l’avortament per a persones sense targeta sanitària.

En aquesta mateixa línia, ha dit que “la despenalització de l’avortament”, segueix sense abordar-se. “A l’Estat espanyol l’avortament encara apareix en el Codi Penal de manera explícita sancionant a les dones i professionals”, ha remarcat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió