Dimecres, 20 de gener de 2021 - Edició 909
La República

L’Associació Catalana de Ràdio denuncia “l’intent” de Presidència de “privatitzar” ràdios municipals

ACN Barcelona.-L’Associació Catalana de Ràdio (ACR) ha denunciat “l’intent” del Departament de Presidència de “privatitzar” ràdios municipals a través d’un projecte de Decret Llei que “amb el pretext formal d’adaptar-se […]

Avatar
Agències 11/01/2021

ACN Barcelona.-L’Associació Catalana de Ràdio (ACR) ha denunciat “l’intent” del Departament de Presidència de “privatitzar” ràdios municipals a través d’un projecte de Decret Llei que “amb el pretext formal d’adaptar-se a la normativa europea” vol “forçar la norma per legalitzar les cessions d’explotació a empreses privades” de les freqüències municipals. L’ACR considera que això facilita “per la porta del darrere” l’accés a l’activitat de radiodifusió a nous operadors privats “al marge del sistema legal establert”. L’entitat ha denunciat intents de cessió d’aquest tipus a diversos municipis, i sentències recents li han donat la raó a Sant Pol de Mar (Maresme) i Castellvell del Camp (Baix Camp).

En el cas de la sentència més recent, la de Sant Pol de Mar, l’ACR va denunciar l’acord municipal pel qual s’aprovava el plec de condicions per gestionar la ràdio municipal. A parer de l’entitat, el plec superava el que estableix la llei, que preveu la col·laboració privada en la gestió, però no la cessió completa.A Castellvell del Camp l’ACR va impugnar també el conveni entre l’Ajuntament i l’associació que gestionava la ràdio pública, que “emetia per a tot el Camp de Tarragona”, igualment amb l’argument que es tractava d’una cessió encoberta. En el cas de Castellvell el Contenció els va donar parcialment la raó.L’ACR assegura que ha denunciat casos similars de “privatització” a Girona, Berga, Santa Cristina d’Aro, Santa Coloma de Farners, Sant Vicenç de Montalt, Sant Sadurní i Sant Just. Fruit d’aquestes accions, afegeix, alguns ajuntaments “han cessat en aquest procediment il·legal de manera voluntària”, mentre que en altres, com el cas de Sant Pol i Castellvell, “han estat els jutjats els que que han obligat als ajuntaments a fer-se enrere”.Davant d’aquest panorama, l’ACR recorda al Govern que la Llei General de Comunicació Audiovisual de Catalunya estableix “inequívocament” que les ràdios municipals s’han de gestionar “directament” i permet “només” utilitzar alguns recursos externs. L’associació considera que el Departament de Presidència pretén legalitzar “a posteriori” situacions “decididament irregulars” d’emissores municipals “per interessos polítics o empresarials que no tenen res a veure amb els objectius de la comunicació local”.

Relacionats