Edició 1773

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 03 de juny del 2023
Edició 1773

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 03 de juny del 2023

L’Associació Catalana de Municipis ha executat 83 de les 100 accions previstes al Pla de Mandat

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha executat 83 de les 100 accions previstes al Pla de Mandat 2020-2024. “Estem satisfets”, ha assegurat el president de l’ACM, Lluís Soler, que ha afegit que aquests projectes poden estar engegats, en curs o finalitzats. Entre els objectius del pla, hi ha posar en marxa nous serveis, digitalitzar i impulsar l’Agenda 2030 al territori català. La gestió dels ajuntaments durant la pandèmia ha estat la més ben valorada pels ciutadans amb un 7,13 sobre 10, situant-se per sobre de la del Govern (6,08) i el govern espanyol (4,81), segons una enquesta encarregada per l’ACM. Tots els municipis de Catalunya són membres associats de l’entitat.

Soler ha destacat la voluntat de l’ACM per “acabar-se de convertir” en l’eix vertebrador de tots els municipis de Catalunya. En aquest sentit, ha explicat que el passat dilluns es va aprovar l’adhesió de l’últim municipi que quedava fora de l’associació. “Ara, el 100% dels ajuntaments de Catalunya són membres associats a l’ACM”. L’any 2019, el 98% dels municipis estaven associats a l’ACM, 935 ajuntaments. A dia d’avui, en són el 100%, 947. També hi són els 40 Consells comarcals, el Conselh Generau d’Aran, i les 4 diputacions, ja vinculats el 2019.

Publicitat

Durant el darrer mandat, l’ACM ha creat tres noves oficines: l’Oficina d’assessorament a hisendes locals, l’Oficina de contractació pública local i l’Oficina de Fons Europeus. Des del 2019, s’han atès 1.743 consultes jurídiques.

Soler ha explicat que el novembre del 2021 va entrar en funcionament la Fundació Municipalista d’Impuls Territorials (FMIT), que ofereix serveis d’assessorament sobre comunitats energètiques, modificacions del POUM, normes de planejament i d’altres qüestions relacionades amb la gestió urbanística: “És una eina per donar ajudar als ajuntaments que tenen possibilitats d’inversió al seu terme municipal però que necessiten assistència en l’àmbit del progrés econòmic, urbanisme i medi ambient”, ha assegurat.

El president de l’ACM ha assenyalat la importància dels tallers legislatius per incidir a la política del país. “El municipalisme ha de marcar una posició”, ha subratllat, i ha recordat que durant el mandat s’ha aprovat la Llei catalana de contractes del sector públic (2022), la Llei de Governs i de finances locals (2022) i l’Estatut de l’Electe Local (2023).

L’ACM ha ofert també dos nous postgraus, un en Gestió i promoció d’actius locals, i un altre en Comptabilitat, Control Intern i Auditoria Pública, a més d’una d’especialització en les funcions de Secretaria i Intervenció. A la primavera es posarà en marxa un nou programa universitari de formació directiva.

<strong>Les entitats usuàries</strong>

Les entitats usuàries de la Central de Compres del món local s’han incrementat des del 2019, passant de 1.145 entitats a 1.430 l’any 2023. L’import de la contractació Central de Compres ha arribat als 300 MEUR l’any 2023, xifra per sobre dels 205 MEUR del 2019. Els Ajuntaments han contractat, durant el mandat, 4.607 serveis, els Consells Comarcals, 223, i les Diputacions, 34. També han sol·licitat els serveis de l’ACM ens independents.

<strong>L’ACM retreu al Govern que sancioni els ajuntaments pel decret de sequera</strong>

El director de l’ACM ha expressat el seu desacord amb el Govern a l’hora de sancionar els ajuntaments per no complir el decret de la gestió de l’aigua i ha assegurat que quan es va exposar la vessant inicial de l’ACA “no se’ls va explicar” la totalitat de les mesures. “No pot ser que la gran sortida del decret hagi de ser penalitzar els ajuntaments”, ha dit. Soler ha afegit que l’ACM ha de formar part de la tramitació de la llei per transmetre la posició del municipalisme. “Ens hauria agradat que ens convoquéssim a la cimera” que tindrà lloc divendres, ha lamentat. Soler ha dit que es tracta d’una crisi “important” i cal trobar mesures conjuntes “però això no vol dir dir sí a tot”.

La secretària general de l’ACM, Joana Ortega, també ha estat present a la roda de premsa.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió