Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

L’associació 22@Network titlla la llei d’habitatge de “contraproduent” perquè “perpetua” la manca d’oferta de lloguer

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’associació 22@Network Barcelona ha titllat la nova llei d’habitatge de “contraproduent” perquè “perpetua la manca d’oferta lliure de lloguer”. En un comunicat, els professionals del districte tecnològic de la capital catalana creuen que aquesta llei, aprovada aquest dimecres al Senat, és “ambiciosa” però “no serà la solució” que reclama la manca d’habitatge accessible a preus raonables que és “un problema real, molt greu i insostenible”. Enric Urreta, president del 22@Network BCN, argumenta que la nova norma se centra a donar resposta a curt termini a les problemàtiques actuals, com és l’exclusió dels inquilins del mercat residencial, en comptes d’abordar “l’arrel del problema i atacar les casuístiques” de fons.

L’associació afegeix que entre els socis del 22@Network BCN, gestores i immobiliàries del districte com Armadans Sancho, defensen que les conseqüències de la norma “només seran bones per als inquilins que a hores d’ara tenen un contracte en vigor, ja que la pujada de preus es contindrà i els lloguers poden baixar en les zones que siguin declarades tensades”.

Publicitat

D’altra banda, Manuel Sancho, soci Director d’Armadans Sancho, argumenta que la nova llei “no millora les garanties de cobrament, no agilitza els processos judicials i tampoc planteja cap protecció contra els danys que alguns causats als habitatges”, fet que converteix l’elecció del futur inquilí en un factor “clau” per als propietaris.

Des del sector, a més, es considera que la llei “no genera al·licients” per als grans propietaris per a incrementar l’oferta, per la qual cosa “resulta raonable” pensar que per aquesta es mantindrà o disminuirà.

Per contra, creuen que el petit propietari “podria obtenir una motivació fiscal per a mantenir l’oferta de lloguer i rebaixar preus” per la bonificació de l’impost sobre la renda, però afegeixen que la mesura “pot tenir un recorregut molt curt perquè l’inquilí no té cap obligació de complir la durada del contracte podent-lo rescindir unilateralment”.

“Des del sector no hi ha la percepció que la Llei millori la situació del mercat de lloguer. Contràriament, els futurs inquilins s’enfronten a una oferta que a poc a poc serà menor i a uns requisits de solvència cada vegada majors”, indiquen.

L’Assessoria Rangel argumenta que, tenint en compte que Barcelona serà una de les declarades àrees tensades, la situació al districte 22@ pot ser “especialment complicada donada la falta d’habitatge lliure disponible”. Eva G. Rangel, sòcia fundadora i directora Executiva de l’assessoria, declara que davant l’aprovació de la norma “molts propietaris estan valorant el fet de vendre abans de tornar a llogar”, ja que aquesta llei limita el preu de lloguer que brinda un mercat lliure, “el qual es regula entre l’oferta i la demanda”. Per tant, segons l’assessoria, és probable pensar que rere l’aprovació de la Llei encara hi hagi menys habitatge de lloguer disponible.

Per aquest motiu, l’associació proposa estudiar la flexibilitat de llicències que permeti canvis àgils de les activitats o usos dels espais sense penalitzar aquest canvi si es produeix entre l’ús residencial i d’oficina; incrementar el sòl disponible per la construcció d’habitatge lliure,; materialitzar l’oferta d’habitatge social recollit per l’última pla del 22@; generar i promoure les condicions perquè el co-habitatge esdevingui una realitat.

També reclamen “defensar de forma efectiva la propietat privada dels propietaris davant la inseguretat i la por a l’ocupació dels seus actius”.

L’associació adverteix que la iniciativa del govern central i la inacció de les administracions locals i autonòmiques no ajudarà al fet que a la zona 22@ esdevingui un espai on viure i treballar. A una zona tan plena de vida professional i empresarial, els treballadors d’aquestes empreses continuaran sense poder gaudir d’una oferta suficient d’habitatge.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió