Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

L’Arxiu Històric de Girona reprèn l’atenció presencial després de la inundació que va patir a l’octubre

|

- Publicitat -

ACN Girona – L’Arxiu Històric de Girona ha reprès aquest divendres l’atenció presencial a la ciutadania després de la inundació que va patir el mes d’octubre i que els va obligar a tancar portes. En els darrers mesos, el Departament de Cultura ha estat treballant per recuperar la normalitat de l’espai després de l’incident i s’ha centrat en diversos àmbits. En primer lloc, el retorn dels treballadors a l’arxiu i, posteriorment, en la recuperació de la documentació afectada. Durant aquests mesos, a més, s’ha ofert un servei a distància per garantir l’accés a les administracions i la ciutadania.

Pel que fa a la documentació, s’ha actuat en recuperar la part de documentació que es va veure afectada per l’aigua. Es va dur a terme un assecatge per oreig en zones segures de l’edifici. Es va retirar els arxivadors i tots els embolcalls que s’havien mullat i es va estendre la documentació sobre material absorbent, que es van anar canviant a mesura que s’humitejava per accelerar-ne l’assecatge.

Publicitat

Amb la climatologia favorable, es van obrir finestres per crear corrents d’aire i es va reforçar amb ventiladors i un sistema de ventilació creuada i forçada. Un cop estabilitzada i assecada la documentació afectada, es va sotmetre a una desinfecció per polvorització.

A primers de gener, l’arxiu va poder recuperar el seu funcionament ordinari i oferir servei a les administracions, notaries i jutjats i servei de consulta digital a la ciutadania a l’espera de l’adequació dels espais per a la consulta presencial.

Des d’aleshores fins ara, les obres internes van servir per adequar unes oficines provisionals en l’espai del claustre per ubicar-hi les oficines i deixar la sala de consulta lliure per al públic. A més, s’ha sectoritzat l’espai amb dues mampares de vidre i s’ha col·locat una canal amb preses de corrent, preses de xarxa i estació WIFI per donar servei als equips de treball dels treballadors. S’ha aprofitat aquesta millora d’aquest espai per substituir la il·luminació a LED.

Les filtracions d’aigua que l’equipament va patir a l’octubre van afectar 32 metres lineals de documentació. En total, unes 320 caixes de les 10.000 que albergava. La majoria, a més, eren del segle XX i, principalment, arxius de l’administració. L’aigua va escolar-se durant un cap de setmana des d’una zona situada a la tercera planta de l’edifici, on s’estaven fent unes obres de rehabilitació.

<strong>Un dels més importants del país</strong>

L’Arxiu Històric de Girona és un dels arxius més importants del país i compta amb més de 10 quilòmetres de documents i uns 2.000 pergamins. Conserva fons tan rellevants com els notarials de 1261 a 1919 amb 32.000 volums, el fons de la Gerència Territorial de Girona del Cadastre, el fons del Govern Civil de Girona (1772-2003), el de les Comptadories d’Hipoteques (1768-1870), el de l’Institut Jaume Vicens Vives de Girona (1845-1990) i la Col·lecció de fragments de manuscrits hebreus extrets de les cobertes de volums notarials d’un valor incalculable.

Actualment, l’arxiu ofereix més de mig milió d’unitats documentals descrites i consultables a través del cercador web. La reproducció d’una part important d’aquestes unitats es troba en suport digital; en concret, sumen 1.010.755 imatges que es difonen en obert a través del cercador.

En paral·lel, i durant aquests mesos de tancament, el personal de l’Arxiu Històric de Girona ha atès totes les consultes que ha rebut per mitjà del correu electrònic (s’han respost 296 consultes principalment sobre fons notarials, cadastrals i patrimonials, a més d’assistir als dubtes que la ciutadania ens ha plantejat) i, quan s’han sol·licitat, s’ha facilitat la reproducció personalitzada dels documents amb l’objectiu de minimitzar l’impacte del tancament.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió