Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

L’arxiu de ‘Rockdelux’ ja és de domini públic a la Biblioteca Vapor Vell de Sants

ACN Barcelona.-L’arxiu de la revista ‘Rockdelux’, format per més de 4.000 exemplars, llibres, discos i fotografies, ja és a l’abast de tothom. Després de dir adéu a l’edició en paper, […]

Avatar
Agències 16/06/2021

ACN Barcelona.-L’arxiu de la revista ‘Rockdelux’, format per més de 4.000 exemplars, llibres, discos i fotografies, ja és a l’abast de tothom. Després de dir adéu a l’edició en paper, al 2020, la capçalera musical en va fer donació a l’Ajuntament de Barcelona, que l’ha ubicat a la Biblioteca Vapor Vell de Sants per la seva especialització en músiques urbanes. Des d’aquí, però també des de tot Catalunya gràcies al servei compartit de consulta i préstec interbibliotecari, qualsevol pot accedir a un arxiu històric que ha passat a ser de domini públic. La biblioteca inaugura aquest dimecres una exposició per lluir la part fotogràfica del fons, i el seu director, Julian Figueres, diu que la donació és “una benedicció” i per al seu projecte d’especialització.

‘Els arxius de Rockdelux ( 1986-2019)’, és una mostra que llueix part del contingut fotogràfic de la donació de la revista musical, i que ha comissariat el fotògraf Carles Rodríguez. Impressions en mitjà i gran format pengen del sostre d’una de les sales d’estudi i consulta de la Biblioteca, precisament la que també acull part de l’arxiu llegat i del fons propi de l’equipament dedicat a les músiques modernes. Aquest dimecres al matí l’han visitat també el director de ‘Rockdelux’, Santi Carrillo, i el delegat de Drets Culturals de l’Ajuntament de Barcelona, Daniel Granados. L’exposició és una de les sortides que l’equipament pensa donar al fons que ha rebut a través de l’Ajuntament. “Ho hem catalogat, organitzat i ho hem de difondre”, resumeix a l’ACN seu responsable Julian Figueres. Una de les virtuts d’haver dipositat el fons en una biblioteca és que el seu contingut es pot veure arreu a través de la xarxa de biblioteques públics, ja sigui com una consulta per catàleg, o com un préstec a través del servei interbibliotecari. Figueres admetia aquest matí que “és molt difícil per una biblioteca aconseguir de cop i volta 4.000 documents” específics de la matèria en que s’especialitza aquest centre. “Són uns fons especialíssims per nosaltres: milers d’exemplars de revistes nacionals i estatal des dels anys 70, més de 1.500 llibres d’assaigs musicals, biografies de bandes i recopilacions, DVD i CD i l’arxiu fotogràfic”, llistava emocionat. Per la biblioteca la donació és una contribució “excepcional” per a una biblioteca pública, que han rebut com una “benedicció” i un autèntic impuls a la seva àrea d’especialització. La Vapor Vell s’ha consagrat a les músiques urbanes des de la seva inauguració, l’any 2020. I durant vint anys ha anat desenvolupant aquesta línia amb donacions i adquisicions de fons de diversa índole, històrics (com el de Rockdelux) i més recents. Però fins ara mai cap de tan ampli i rellevant com aquest. L’adéu de ‘Rocdelux’ en paperAl maig de 2020, ‘Rockdelux’, una de les revistes més emblemàtiques del periodisme musical estatal, amb seu a Barcelona, 35 anys de trajectòria i 394 números publicats, va haver de deixar de publicar-se en paper i reorientar-se al nou format digital actual.Va ser llavors quan va decidir donar el seu fons documental a la Biblioteca Vapor Vell (a través de l’Ajuntament de Barcelona), amb el propòsit de què el material que acollien els seus arxius estigués a l’abast de la ciutadania. Tot plegat, juntament amb el fons que la Biblioteca Vapor Vell ha anat adquirint al llarg dels anys, conforma la col·lecció de música moderna més gran de Barcelona, segons fa constar l’ICUB.