Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

L’artista italià Moreno Bernardi porta al Teatre Akadèmia dos espectacles inspirats en Bernard-Marie Koltès

ACN Barcelona.-L’artista italià Moreno Bernardi porta a l’escenari del Teatre Akadèmia dos espectacles a inspirats en ‘La nit just abans dels boscos’ del dramaturg francès Bernard-Marie Koltès. ‘La Nit’ es […]

Avatar
Agències 01/02/2021

ACN Barcelona.-L’artista italià Moreno Bernardi porta a l’escenari del Teatre Akadèmia dos espectacles a inspirats en ‘La nit just abans dels boscos’ del dramaturg francès Bernard-Marie Koltès. ‘La Nit’ es podrà veure del 5 al 14 de febrer i ‘Radionit’, del 19 al 28 de febrer. Bernardi, que ha firmat més de 60 peces escèniques entre dansa, teatre i dramatúrgies, celebra amb els dos muntatges els seus 50 anys i 20 de trajectòria artística a Barcelona. Guillem Gefaell i David Menéndez són els intèrprets de ‘La Nit’. Ells mateixos interpreten ‘Radionit’ acompanyats, en aquesta ocasió, pel cant de Mònica Hernández i pel mateix Moreno Bernardi, qui els dirigeix en directe a escena mentre interpreta el personatge de Koltès.

Els espectadors de ‘La Nit’, ha assegurat el director, veuran “un espectacle i una peça dura, forta, intensa i violenta amb un paisatge entre l’abandonament i la soledat d’algú que desgraciadament no ha trobat el seu lloc en la societat”. ‘La Nit’, una adaptació a partir de ‘La nit just abans dels boscos’, es podrà veure del 5 al 14 de febrer. L’obra amb dramatúrgia i direcció de Moreno Bernardi inclou en el repartiment a Guillem Gefaell i David Menéndez. Bernardi desdobla el text de Koltès multiplicant els punts de vista de les inquietuds del personatge: “dos desconeguts que es busquen i només, a vegades, aconsegueixen un contacte que els calmi i els alimenti la necessitat de parlar, de despullar-se i, per fi, trobar un lloc on ser, on estimar, on viure”. ‘Radionit’El director italià realitza també un homenatge al text ‘La nit just abans dels boscos’ de Bernard-Marie Koltès a ‘Radionit’. Guillem Gefaell, David Menéndez, Moreno Bernardi i Mònica Hernández formenpart del repartiment del muntatge. A ‘Radionit’, el personatge de Koltès “carrega amb el pes de les històries de sota els ponts en la seva recerca de l’altre com a refugi”.El director ha explicat que a ‘Radionit’ volia investigar el concepte d’autoria, “el director com a dramaturg i autor del fenomen teatral, que respecta tant la paraula d’altres i es transforma en escriptor on la seva forma d’escriptura són les veus i cossos dels intèrprets”. En aquest sentit, ha destacat que sense intèrprets no hi ha teatre i que ells tenen un paper prioritari en el món de l’art. “El meu teatre no existiria sense ells”. Bernardi ha explicat que ‘La Nit’ és una peça teatral i ‘Radionit’ té una estructura de concert amb els intèrprets que tenen el seu faristol i ell com a director d’orquestra els dirigeix. “En el cas de ‘Radionit’, després de nou anys, jo vaig començar a interpretar el personatge com a actor i s’ha creat un paper molt ambigu del personatge de Koltès en el meu rostre i el meu cos”. Activitats paral·lelesAmb aquest doble programa, el Teatre Akadèmia celebra els 20 anys de trajectòria artística de Moreno Bernardi a Barcelona, al maig es podrà veure al teatre una altra producció seva: ‘L’olor eixordadora del blanc’. A més, paral·lelament a les peces s’han estrenat dos documentals: ‘Les cartes de la nit’ i ‘Les veus de Radionit’; així com la mostra fotogràfica Instants de ‘La Nit’, que es podrà visitar a Lo Spazio durant els mesos de febrer i març.