Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

L’Arquebisbat de Barcelona obre un debat intern sobre la reformulació del mapa de parròquies

ACN Barcelona.-L’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, ha obert un procés participatiu que implicarà tots els preveres i diaques conjuntament amb els consells pastorals parroquials per reformar el […]

Avatar
Agències 27/05/2021

ACN Barcelona.-L’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, ha obert un procés participatiu que implicarà tots els preveres i diaques conjuntament amb els consells pastorals parroquials per reformar el mapa de parròquies de l’arxidiòcesi. La proposta inicial a debatre podria suposar agrupar les 208 parròquies en 48 comunitats dirigides per falta de rectors. Les 48 comunitats pastorals serien grups d’entre 3 i 6 parròquies al voltant d’una de central d’un barri o comarca, per facilitar una millor coordinació i una especialització “adequada”. Es pretén també reforçar el treball en comú i la “sinodalitat” de sacerdots, laics, religiosos i diaques. La proposta no descarta suprimir alguns centres de culte, “xifra que no superaria els deu temples”.

Aquest treball sinodal es va iniciar el 22 de febrer, amb una reunió del Consell Episcopal amb els arxiprestos en què es va presentar el document ‘Proposta de remodelació d’arxiprestats i unitats de pastoral en comunitats pastorals (principis rectors)’. Amb aquest document també es va lliurar una proposta del ‘mapa de comunitats pastorals’ que hi podria haver als arxiprestats de les cinc zones pastorals. L’Arquebisbat de Barcelona vol reiterar especialment que els dos documents són esborranys, propostes màrtirs, a partir de les quals cal treballar entre tots els diocesans.El 6 de maig passat, Omella, en una carta adreçada a tot el clergat, va explicitar aquesta proposta d’itinerari a seguir amb relació a les comunitats de pastoral de l’arxidiòcesi, objectiu d’una conversió pastoral que cal continuar treballant.Aquest dimarts, per indicació del CE, tot els membres del clergat diocesà han rebut un ‘Qüestionari telemàtic sobre la vida parroquial a l’Arxidiòcesi de Barcelona’, per copsar de primera mà quina és la situació concreta de les parròquies. Es tracta d’un senzill qüestionari on-line que ha de contestar el rector de cada parròquia i l’equip de preveres i diaques conjuntament amb el consell pastoral parroquial. El termini per respondre aquest qüestionari finalitza el 15 de juny. Les respostes seran ateses pel vicari episcopal de cada zona pastoral de l’Arquebisbat de Barcelona.