Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

L’aranès tindrà més presència al canal 3/24 i s’introduirà a la programació infantil i a les webs de la CCMA

ACN Barcelona.-La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha anunciat aquest dijous que la setmana vinent el Conselh Generau d’Aran i la Corporació Catalana de Mitjans […]

Avatar
Agències 04/04/2019

ACN Barcelona.-La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha anunciat aquest dijous que la setmana vinent el Conselh Generau d’Aran i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) signaran un acord de col·laboració per “reforçar i impulsar” la presència de la Val d’Aran a les programacions de TV3 i Catalunya Ràdio. En aquest sentit, ha dit que alguns dels objectius passen per potenciar l’aranès a les rondes informatives del canal 3/24, promoure el doblatge de programació infantil en aquesta llengua i crear espais específics a les pàgines web dels mitjans públics catalans. Tot plegat ho ha explicat des del Parlament de Catalunya, en resposta a una interpel·lació de la diputada de Junts per Catalunya Anna Geli.

Les actuacions per “reforçar” la presència de l’aranès en els mitjans de comunicació públics de Catalunya, que es formalitzaran la setmana que ve a través de la signatura d’un acord de col·laboració, són el resultat del treball de la comissió mixta en la qual hi participa la CCMA i el Conselh Generau d’Aran. Sobre aquesta qüestió, Budó ha explicat que la Val tindrà més presència en programes d’entreteniment i de caràcter divulgatiu que TV3 emeti en ‘prime-time’, i que es potenciaran les rondes informatives del 3/24 en la seva llengua. A més, també es vol promoure el doblatge de programació infantil en aranès i crear espais específics en aquest idioma a les webs de la Corporació i del 3/24.Budó ha respost d’aquesta manera a la interpel·lació que li ha fet la diputada de Junts per Catalunya Anna Geli aquest dijous al Ple del Parlament. La representant aranesa ha dit que la promoció de tots aquests continguts són “fonamentals” en el procés de “normalització” de la llengua. En aquest sentit, ha fet referència a unes dades estadístiques sobre l’ús de l’aranès que apunten a la seva possible desaparició en el període de 20 anys. “La nostra generació podria ser l’última que utilitza l’aranès”, ha afirmat. Durant la seva intervenció, Geli també ha fet broma quan ha dit a la consellera que “els aranesos també volem el nostre ‘Suelen ets un pendó'” i Budó en el seu torn de paraula li ha respòs que amb les actuacions anunciades això serà possible.Geli també ha lamentat que el febrer de l’any passat el Tribunal Constitucional tombés l’ús “preferent” de l’aranès a les administracions, com recull la Llei de l’Occità i ha defensat la “realitat històrica” de la Val. Sobre aquesta darrera qüestió, ha valorat l'”esforç” de la Generalitat per tal de donar-hi resposta i, per contra, ha criticat que l’Estat no hagi tingut “respecte”. Per la seva banda, Budó ha fet un repàs als diversos acords assolits recentment amb el Conselh Generau d’Aran en matèria de finançament, traspassos en la gestió dels espais protegits i de l’heliport, el model d’emergències o la incorporació de la llengua aranesa en l’examen d’Història de les Provés d’Accés a la Universitat, entre d’altres.