Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

L’Aran insisteix que es reobri el pas fronterer del Portilhon i demana ara ajuda a Europa

ACN Bossòst.-L’Aran insisteix a reclamar que es reobri el pas fronterer del Portilhon, que l’estat francès va tancar al gener per amenaces terroristes. Després d’haver-ho demanat reiteradament a les autoritats […]

Avatar
Agències 06/07/2021

ACN Bossòst.-L’Aran insisteix a reclamar que es reobri el pas fronterer del Portilhon, que l’estat francès va tancar al gener per amenaces terroristes. Després d’haver-ho demanat reiteradament a les autoritats franceses sense resultats, la síndica d’Aran, Maria Vergés, i l’alcalde de Bossòst, Amador Marqués, han enviat aquest dimarts una carta al secretari de l’Estat per a la Unió Europea, Juan González-Barba, sol·licitant una mediació amb les autoritats franceses per aconseguir l’obertura d’aquesta via de manera “urgent”. Vergés considera que aquest tancament “unilateral” d’una frontera per part de França és “insostenible i onerós” i que vulnera el dret a la mobilitat i lliure circulació dels ciutadans de la UE dins l’espai Schengen.

Per part seva, l’alcalde de Bossòst manifesta que la frontera del Portilhon és un pas “molt important” per als habitants d’Aran i de Comenge, i especialment per a les poblacions de Bossòst i Luishon, que necessiten aquesta via per complementar serveis comercials, sanitaris, esportius o educatius, entre altres. És per això que González-Barba destaca la necessitat de recuperar “la dinàmica de cooperació i veïnatge entre Bossòst i Luishon”.Aquesta frontera va ser tancada el mes de gener per part de l’Estat Francès, al·legant motius d’alerta terrorista. Des de llavors, el Conselh Generau d’Aran i l’Ajuntament de Bossòst han insistit en la necessitat de restablir la normalitat transfronterera en aquest tram, que constitueix una artèria d’accés directe que evita haver de recórrer 60 km per l’altre punt fronterer més pròxim, el de Pònt de Rei.