Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

L’APdC considera “urgent” que el govern espanyol modifiqui els requisits per la prestació d’atur dels artistes

ACN Barcelona.-L’Associació de Professionals de la dansa de Catalunya (APdC) considera “urgent i indispensable” que el govern espanyol modifiqui els requisits per la prestació d’atur dels artistes. En aquest sentit, […]

Avatar
Agències 19/05/2020

ACN Barcelona.-L’Associació de Professionals de la dansa de Catalunya (APdC) considera “urgent i indispensable” que el govern espanyol modifiqui els requisits per la prestació d’atur dels artistes. En aquest sentit, demana admetre la compatibilitat de la mateixa amb qualsevol altre ingrés derivat “tant d’altres prestacions, subsidis o activitats per compte propi o aliè” i que s’estableixin uns límits en la suma de totes elles mai inferiors al salari mínim interprofessional mensual per a l’any 2020″. L’associació ha presentat al Ministeri de Cultura propostes de modificació dels requisits de la prestació extraordinària d’atur per artistes.

Les modificacions proposades afecten l’article 2.2 de Reial Decret Llei número 17 2020 de 5 de maig, pel qual es van aprovar mesures de suport al sector cultural i de caràcter tributari per fer front a l’impacte econòmic i social de la covid-19.Des de la APdC han valorat “molt positivament” l’aprovació d’un paquet de mesures destinades al sector cultural i la creació d’un accés extraordinari a la prestació per desocupació dirigit a artistes. Segons l’Associació, aquestes mesures busquen donar resposta a una de les principals demandes del sector des que va entrar en vigor l’estat d’alarma i és que “els treballadores de la cultura disposin d’un suport econòmic mínim davant la impossibilitat de poder seguir treballant”.Tot i això, alerten que “un gran nombre d’artistes que necessiten d’aquesta ajuda no podran accedir-hi, ja que el desenvolupament de la mateixa xoca amb la idiosincràsia del sector de les arts escèniques i musicals”. Per altra banda, afegeixen, aspectes como la falta de reconeixement de la retroactivitat de la mesura a data d’entrada en vigor de l’estat d’alarma o els dubtes sobre la possibilitat de reemprendre la prestació extraordinària provocaran que l’acció protectora de la mesura no es pugui desplegar amb la seva màxima eficàcia”, ja que, indiquen, “els requisits d’accés sol·licitats no s’ajusten a la realitat” dels professionals del sector. L’APdC considera que la impossibilitat de fer compatible la prestació per a artistes que tenen altres percepcions “suposarà que un gran nombre de treballadors de la cultura, que estan percebent rendiments derivats d’un contracte laboral a temps parcial, o prestacions derivades de les mateixes, no puguin accedir a la prestació de desocupació per a artistes”. L’associació destaca que és “urgent i indispensable modificar els requisits d’accés a la prestació per desocupació dels artistes i admetre la compatibilitat de la mateixa” amb qualsevol altre ingrés. També proposen modificacions pel que fa l’entrada en vigor de la prestació, duració o interrupció. “Són necessàries perquè aquest mecanisme de cobertura serveixi realment per emparar als treballadors de la cultura que ofereixen serveis en espectacles públics”. Indica també que el Servei Públic d’Ocupació (SEPE) ha denegat sol·licituds amb l’argument que els artistes no estaven donats d’alta a la Seguretat Social en el moment de realitzar la sol·licitud o durant els 15 dies anteriors, requisit que, segons l’AdPC és “impossible de complir”, ja que l’activitat d’espectacles públics va quedar sospesa des del 14 de març passat. En aquest sentit, es proposa modificar l’inici de l’article perquè la seva redacció “sigui més clara i no doni peu a interpretacions restrictives que perjudiquin als artistes que haurien de poder acollir-se a la prestació extraordinària”.