Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

L’Any Tàpies reivindicarà la vigència del pintor amb quatre exposicions i un film rodat per Albert Serra

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La Fundació Antoni Tàpies ha presentat aquest divendres les primeres activitats de l’Any Tàpies que se celebrarà entre el 13 de desembre de 2023 i el 13 de desembre de 2024. Les accions per commemorar el naixement del pintor reivindicaran la vigència de l’artista amb quatre exposicions a la fundació, activitats i la realització d’una pel·lícula per part del cineasta Albert Serra. Sota el lema ‘Tàpies viu. Viu Tàpies’, al llarg de l’any s’oferirà un programa coral i internacional que sumarà noves veus al relat de Tàpies. La commemoració arrencarà amb una intervenció lumínica a la façana de l’edifici protomodernista d’un raig de làser sobre un domàs i acabarà amb la projecció del film d’Albert Serra el desembre de 2024.

En roda de premsa, els responsables de la programació de l’Any Tàpies han avançat les primeres activitats de la commemoració. Han explicat que es busca reivindicar un pensament del pintor que “encara és vigent” perquè va anticipar problemes que són patents a la societat de l’actualitat.

Publicitat

De fet, un dels objectius de la Fundació Antoni Tàpies és tornar a “reconnectar” l’artista amb la ciutadania. Fruit de la globalització i de la nova societat de la immediatesa, els responsables de la institució han percebut cert “oblit” cap a la figura del pintor. “Tàpies no té un Estat al darrera. Té un país i una ciutat”, han recordat. Per això, han destacat que si amb l’Any Tàpies es pot tornar a “reconnectar” amb l’opinió pública més propera “ja haurà valgut la pena”.  

Les quatre exposicions que s’oferiran a la Fundació Antoni Tàpies abordaran línies d’investigació poc estudiades com el vincle entre l’obra de Tàpies i la tradició japonesa i les connexions que es donen entre l’art i la ciència posant l’obra de l’artista com a teló de fons.

En concret, ‘Tàpies. L’empremta japonesa’, que es farà del 14 de desembre de 2023 al juny de 2024, se centrarà en l’interès de Tàpies per l’obra d’alguns monjos japonesos dels segles XVIII i XIX que van ser transmissors dels ensenyaments del budisme zen.

‘A=A, B=B’, del 13 de desembre de 2023 a l’abril de 2024, partirà d’un llibre de capçalera per Tàpies ‘La nueva visión del mundo’ (1954) de la qual en van sortires obres de l’inici de l’etapa de maduresa. Es portaran al present aspectes destacats del llibre 70 anys després per reflexionar sobre l’art i la ciència.

La primavera de 2024 la fundació treballa amb l’Idemistu Museum of Arts de Tòquio per portar per primera vegada a l’Estat una mostra representativa del monjo budista japonès Sengai. Es tracta d’un abat del primer monestir budista del Japó per qui Tàpies es va interessar.

Finalment, organitzada amb el Museu Reina Sofia arribarà el juliol de 2024 fins el 12 de gener de 2025 una retrospectiva per aprofundir en la figura de Tàpies des de 1943 fins el 2011. L’exposició permetrà reunir obres que s’havien dispersat i es posaran en diàleg amb obres emblemàtiques. La mostra s’estrenarà el proper setembre a Brussel·les, el febrer de 2024 anirà al Reina Sofia i el juliol de 2024 aterrarà a Barcelona en una versió de l’exposició especial per la capital catalana.

Al marge d’aquestes quatre exposicions, el Museu d’Història de Catalunya programarà del juliol del 2024 al 12 de gener de 2025 ‘Tàpies. Art i activisme’, sobre el compromís social i polític del pintor. Al llarg de l’Any Tàpies, també hi haurà ‘Tot Tàpies’, una mostra itinerant a les Biblioteques Públiques de Catalunya que donarà a conèixer el pintor i la seva obra.

El proper curs escolar 2023-2024 es desplegarà un conjunt d’activitats al conjunt de comunitat educativa amb eines i recursos perquè els centres del país puguin sumar-se a l’efemèride i portar l’obra i el pensament de Tàpies a les noves generacions.

Finalment, la fundació convidarà professionals del sector cultural de renom i veus emergents per representar i interpretar el món de Tàpies. Alguns dels convidats seran la periodista cultural Rita Roig i la prescriptora cultural i influenciadora Juliana Canet.

Pel que fa al film d’Albert Serra, s’interessarà per la vessant mística i material del pintor. La fundació ha donat total llibertat creativa al director “sense límit de metratge”. “Hi haurà elements abstractes i figuratius”, han comentat respecte la pel·lícula.

Al llarg d’aquest any, la fundació preveu impulsar altres activitats a nivell internacional i nacional que encara no ha avançat. Això si, han explicat que vetllaran per teixir una xarxa de relacions i complicitats amb el MNAC, MACBA, la Filmoteca de Catalunya, el Gran Teatre del Liceu, La Fundació Suñol o la Fundació Victoria de Los Ángeles, entre d’altres.

<strong>Nova direcció de la fundació, properament</strong>

Duran la roda de premsa han explicat que en els propers mesos la Fundació Antoni Tàpies hauria de comptar amb un nou director o directora després d’una temporada amb el lloc vacant. La comissió d’experts que lidera el procés de selecció ha rebut “més candidatures de les que s’esperaven”. D’una vintena de currículums “bons” s’espera comptar amb dos finalistes abans de l’estiu. La convocatòria va arrencar l’1 de setembre de 2022.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió