Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1708
La República

L’Animac projectarà 288 pel·lícules en una 27a edició dedicada a la creativitat de l’animació llatinoamericana

ACN Lleida – L’Animac projectarà 288 pel·lícules del 23 al 26 de febrer, en una 27a edició dedicada a la creativitat de l’animació llatinoamericana sota el lema ‘Latam boom!’. La […]

Agències 14/02/2023

ACN Lleida – L’Animac projectarà 288 pel·lícules del 23 al 26 de febrer, en una 27a edició dedicada a la creativitat de l’animació llatinoamericana sota el lema ‘Latam boom!’. La directora de la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, Carolina López, celebra que ha estat un any “extraordinari” pel que fa a la collita de llargmetratges d’animació, en part perquè “durant la pandèmia, la producció va seguir però es van ajornar les estrenes”. La inauguració de l’Animac es farà el 23 de febrer a la Llotja de Lleida, amb el lliurament del Premi Honorífic a la directora romanesa Anca Damian i la projecció de la seva última pel·lícula ‘The Island’, que parla de migrants d’una manera “poc comú”, destaca López, com és “un musical amb molt color”.

La sessió inaugural també acollirà la projecció de ‘Pasajero’, un curtmetratge del director Juan Pablo Zaramella, preseleccionat per competir en els pròxims premis Oscar. A més, en una edició dedicada a l’animació llatinoamericana, aquest director, animador i il·lustrador nascut a Buenos Aires el 1972, rebrà el Premi Animation Master, per ser un dels animadors contemporanis d’stop-motion més destacats internacionalment. Zaramella també oferirà durant a mostra una masterclass i, la setmana prèvia a l’Animac, un taller als alumnes de l’Escola de Cinema de Barcelona.

Seguint amb el fil conductor de l’edició d’enguany, Animac ha programat 4 monogràfics dedicats a llatinoamèrica. Es tracta de ‘Cicatrius’ que, amb una selecció de 6 fils, s’endinsa en l’impacte de les polítiques de repressió governamental; ‘Home Is Somewhere Else’, amb un documental que narra tres històries de famílies migrants que comparteixen els seus temors, esperances i emocions sobre què significa viure com a indocumentats als Estats Units; ‘Outik. Entre déus i monstres’, que inclou 7 pel·lícules de la productora fundada a Guadalajara (Jalisco) pels artistes plàstics, cineastes i grans autors de l’stop-motion a Mèxic Juan Medina, Rita Basulto i León Fernández, i ‘Noves Versions’ amb 12 films on s’uneixen l’íntim i l’universal en animacions modernes, des de Mèxic fins a l’Argentina.

En l’acte de cloenda, el 26 de febrer a la Llotja de Lleida, es lliurarà el Premi Trajectòria a Pilarín Bayés, per la seva extensa obra. Bayés és la ninotaire i il·lustradora infantil més prolífica d’entre els segles XX i XXI, amb una producció de més de 920 llibres i milions de dibuixos.

L’edició del 2023 d’Animac ha rebut 778 pel·lícules en convocatòria oberta de més d’una seixantena de països, entre els quals destaquen França amb 202, Espanya amb 78, Estats Units amb 60 i el Regne Unit amb 45. D’aquests se n’han seleccionat 221 per ser projectats en les seccions de la mostra. Aquests, sumats a les retrospectives, monogràfics i altres seccions, en total es podran veure a l’Animac 288 pel·lícules, de les quals 7 són llargmetratges, 4 migmetratges i 277 curtmetratges. Entre tots els títols hi haurà 9 estrenes internacionals i 79 estrenes a Catalunya.

Enguany, a més de l’Animac online del 3 al 12 de març, es connectarà en directe des de la Lira de Tremp el dia 22, amb l’objectiu de fer arribar l’Animac a més alumnes fora de Lleida. “El mateix que es projectarà a Lleida s’estarà veient en directe a Tremp, en una prova pilot que esperem que es consolidi i arribi a més punts del territori”, explica López.

La presentació de l’Animac s’ha fet aquest dimarts a la regidoria de Cultura de Lleida. Han acompanyat la directora de la mostra l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach i el regidor de Cultura, Jaume Rutllant, que han destacat la projecció internacional que l’Animac fa de Lleida. Enguany el pressupost és de 137.185,94 euros, el mateix que el de l’any anterior, indiquen des de la mostra.