Dijous, 21 d'octubre de 2021 - Edició 1183
La República

L’ANC demana per carta a la Comissió Europea que protegeixi els drets de la minoria catalana

ACN Barcelona.-La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha enviat una carta a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, per demanar-li que protegeixi els drets de la […]

Avatar
Agències 15/10/2020

ACN Barcelona.-La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha enviat una carta a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, per demanar-li que protegeixi els drets de la minoria catalana. L’entitat sobiranista vol que l’organisme europeu revisi el capítol sobre l’Estat a l’informe sobre l’estat de dret a Europa del 2020 (del 30 de setembre) i hi inclogui una esmena amb les aportacions de 14 institucions de la societat civil catalana -des del Síndic de Greuges fins la pròpia ANC. L’entitat independentista pretén així que l’informe de la Comissió Europea reculli les denúncies de “violacions dels drets humans” de l’Estat contra Catalunya -com ara els drets de llibertat d’expressió, de reunió i associació, i el d’autodeterminació.

L’omissió d’aquesta informació és “especialment preocupant” per l’ANC. L’entitat que presideix Paluzie recorda que per l’Examen Periòdic Universal de les Nacions Unides a l’estat espanyol (gener de 2020) es van tenir en consideració aportacions de l’Assemblea i d’altres organitzacions catalanes en els informes del Consell de Drets Humans de l’ONU. I que, a més, 110 països van plantejar preguntes i recomanacions sobre la situació dels drets humans a Espanya.L’ANC també apunta que el relator especial de les Nacions Unides sobre les minories, Fernand de Varennes, va dir el març de 2020 que l’Estat “té “l’obligació legal de protegir els drets de la minoria catalana, especialment pel que fa a la llibertat d’expressió, inclosa l’expressió política, així com la llibertat de reunió i associació, drets fonamentals i participació en la vida pública”.En canvi, Espanya “no ha engegat” cap de les recomanacions anteriors. “La seva falta de respecte per l’estat de dret només equival a la seva insistència a esmentar-lo tant com sigui possible. El compliment de les responsabilitats legals dels estats membres de la UE depèn d’institucions supranacionals com la Comissió Europea, i els ciutadans europeus han de saber que es té en compte la seva representació si volen confiar en aquestes institucions”, subratlla l’ANC.