Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

Lambán reclama la intervenció de Sánchez per evitar que la candidatura “descarrili” pel “desequilibri” en què es plateja

ACN Osca – El president de l’Aragó, Javier Lambán, ha reclamat al president espanyol, Pedro Sánchez, que intervingui per “posar ordre” per evitar que el projecte per als Jocs Olímpics […]

Agències 24/05/2022

ACN Osca – El president de l’Aragó, Javier Lambán, ha reclamat al president espanyol, Pedro Sánchez, que intervingui per “posar ordre” per evitar que el projecte per als Jocs Olímpics d’Hivern “descarrili definitivament per la manifesta desigualtat i desequilibri en què s’està plantejant” la candidatura. El president aragonès ha dit que ” ara el govern de l’Aragó no té cap confiança en el COE”. “La Generalitat ha imposat el seu model i la manera d’entendre la candidatura i el COE l’ha acceptat i nosaltres no la podem acceptar”, ha afirmat. Per a Lambán, “s’està dirimint des del principi en el terreny estrictament polític” i sosté que si es desenvolupessin els JJOO en els termes que planteja el COE “l’Aragó quedaria reduït al paper de simple comparsa”.

Lambán ha fet aquest dimarts una declaració institucional en nom del govern aragonès, després que el Comitè Olímpic Espanyol donés per trencades dilluns les negociacions amb l’Aragó i estudiï una nova candidatura per als Jocs Olímpics d’Hivern del 2030 bolcada en Catalunya. Així, ha reclamat la intervenció de Pedro Sánchez davant la manca d’acord i ha dit que es reserva accions de caire polític perquè, “per desgràcia, ja no s’està parlant de qüestions tècniques” ja que “això s’està diriment des del principi en el terreny estrictament polític”.  

Javier Lambán ha recordat el compromís que li van traslladar el setembre passat, tant el president espanyol com el del COE, Alejandro Blanco, que s’elaboraria una candidatura “en vies d’igualtat absoluta entre les dues comunitats i amb un repartiment equilibrat i igualitari de les proves, tant en qualitat com en quantitat”.

“El president del COE ha amenaçat amb una candidatura tècnica, que em temo que serà molt semblant a la que ha defensat des de sempre la Generalitat”, ha assenyalat. En aquest sentit, Lambán ha reconegut que “el Govern de Catalunya mai ha enguany ningú” i ja aleshores “deia amb tota claredat que seria una candidatura catalana i que, en tot cas l’Aragó seria escenari d’algunes proves menors per a les quals no disposava dels espais més adequats”. “Se’ns va plantejar una cosa com que la Champions League es jugaria al Pirineu català i al Pirineu aragonès s’hi jugaria un campionat domèstic de futbol 7”, ha sentenciat.

El president de l’Aragó ha remarcat que, “en termes de neu, de superfícies, d’estacions i de qualitat de les instal·lacions, Aragó no està en absolut per sota de Catalunya, sinó que pot ser que estigui fins i tot millor” i, per això, ha insistit en defensar una candidatura “equilibrada i igualitària”. Així, considera que “la darrera proposta que ha fet el CEO, és igual a la penúltima i a l’antepenúltima i és pràcticament idèntica a la que la Generalitat plantejava des del principi”. “La Generalitat ha imposat el seu model i la seva manera d’entendre la candidatura i el COE l’ha acceptat i nosaltres no la podem acceptar”, ha dit el president aragonès.

Lambán ha remarcat que el Pirineu aragonès “és la joia de la corona” i ha recordat que en els darrers anys l’Aragó hi ha invertit prop de 50 milions d’euros. A més, ha indicat que pràcticament tots els fons europeus que rebrà l’Aragó a través del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) es destinaran al Pirineu per ampliar les superfícies esquiables i millorar les tres valls aragoneses. 

“Aquest esforç no el poden dilapidar ni devaluar compartint candidatura amb el Pirineu català, que és el nostre competidor comercial i que, si es desenvolupessin els Jocs en els termes que planteja el COE, quedaria amb l’atracció absoluta dels focus perquè allí es disputarien totes les proves de major qualitat com ara l’esquí alpí, tot i que l’Aragó té pistes esplèndides, i l’Aragó quedaria reduït al paper de simple comparsa, devaluant el seu producte des del punt de vista comercial i d’atracció de turistes, cosa que sota cap concepte podem fer”, ha assenyalat Javier Lambán.