Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Lambán no anirà a la signatura de l’acord per als JJOO de 2030 i diu que presentarà una proposta alternativa

ACN Saragossa – El president d’Aragó, Javier Lambán, ha comunicat per carta al president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, que aquest divendres no assistirà a la firma de […]

Agències 31/03/2022

ACN Saragossa – El president d’Aragó, Javier Lambán, ha comunicat per carta al president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, que aquest divendres no assistirà a la firma de l’acord per a la proposta tècnica de candidatura conjunta amb Catalunya per uns Jocs Olímpics d’Hivern al 2030. Lambán reitera que no està d’acord amb el repartiment de les ubicacions on es durien a terme les proves i insisteix que les d’esquí alpí, snowboard i esquí acrobàtic s’haurien de fer a les estacions d’esquí públiques d’Aragó. En aquest sentit, Lambán avança a Blanco que el govern d’Aragó plantejarà una alternativa sota la premissa de la “igualtat” de condicions entre Aragó i Catalunya i que li farà arribar la setmana que ve per tal de “reconduir el procés”.

A la carta, Lambán recorda a Blanco que ja diumenge passat li va avançar que el govern d’Aragó no compartia el repartiment de proves i seus de la proposta de candidatura per als JJOO de 2030, i per aquest motiu, no estarà present a la reunió convocada per aquest divendres a Madrid per donar el vistiplau al repartiment.

Segons Lambán, a les diferents reunions tècniques entre el COE, els governs d’Espanya, Catalunya i Aragó, s’han debatut diferents possibilitats i s’han rebutjat, “sense cap fonament tècnic” propostes com, per exemple, les de l’esquí alpí, l’snowboard o l’esquí acrobàtic a Aragó.

El president aragonès també assegura que sempre han respectat els temps i les vies de diàleg proposades pel COE, sense aixecar-se mai de la taula tècnica. Això no obstant, afirma que sempre han pensat que, una vegada finalitzat el treball tècnic, el govern d’Aragó l’havia d’analitzar, valorar i prendre una “decisió institucional definitiva”.

En aquest sentit, Lambán recorda que des d’un principi, el govern d’Aragó va posar com a condició per participar en una proposta de candidatura que hi hagués “igualtat” entre Aragó i Catalunya, amb un “equilibri just en el repartiment de proves i seus”, sense aspirar s ser “més que ningú però tampoc menys”. Lambán assegura que aquest criteri va ser “subscrit i aprovat” pel president espanyol, Pedro Sánchez, en una reunió a Saragossa a la que també hauria assistit Blanco.

Lambán també assegura que la proposta que s’ha donat a conèixer aquesta setmana, ha provocat un “immens rebuig” de totes les forces polítiques aragoneses que donen suport als jocs – 58 dels 67 diputats de les Corts d’Aragó – així com també representants del Pirineu aragonès.

Finalment, Lambán assegura que plantejaran una proposta alternativa que tingui en compte el criteri d’igualtat en rel repartiment de seus per a proves. Afegeix que Aragó no retallarà esforços en fer possible la candidatura perquè consideren que és un projecte bo per Espanya i perquè a més a més, pot contribuir a “reforçar la relació amb Catalunya”. Segons Lambán, l’acord només arribarà quan s’hagin tancat tots els aspectes de la candidatura, inclosos el nom, les cerimònies d’obertura i clausura i l’esquema organitzatiu, entre d’altres.

<strong>L’Olimpíada és important, sobretot, per al Pirineu, alerta Lambán</strong>

Lambán ha assistit a la tarda a la inauguració d’una exposició sobre la figura de Willy Brandt organitzada a Hosca, i allà ha reiterat que el seu govern no pot acceptar cap altre acord que no sigui un que prevegi una candidatura en què el Pirineu català i l’aragonès tinguin “el mateix tracte”.

“Vam dir des del principi que apostàvem per aquella candidatura si hi havia igualtat i equilibri. I per desgràcia la proposta no en té”, ha lamentat, alhora que ha subratllat que “es contradiu” amb el “compromís” del govern espanyol, “que va dir que seria equilibrada i justa”.

En contra, Lambán ha assegurat que la proposta que el seu govern presentarà la setmana que ve sí reservarà “el mateix tracte” per als dos Pirineus, i ha reiterat que s’hi defensarà que “totes les estacions” de l’Aragó tinguin proves. “Per a qui és important sobretot l’Olimpíada és per al Pirineu. Hi pot haver manifestacions esportives a Saragossa, està bé, però allò fonamental és que tot el Pirineu surti reforçat”, ha remarcat el cap de l’executiu aragonès.

“Si la participació que es demana a l’Aragó és a costa de sacrificar la defensa de l’interès aragonès, que no comptin amb nosaltres, i combatrem per la via de la democràcia, de la paraula i dels arguments qualsevol tipus de discriminació que se’ns vulgui infligir”, ha advertit.