Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

L’AMB preveu destinar 2.717 MEUR dels fons europeus Next Generation a projectes per transformar l’entorn metropolità

ACN Barcelona.-L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) presentarà un total d’onze projectes com a candidats a rebre fons Next Generation, que la Unió Europea (UE) preveu atorgar en l’estratègia de reconstrucció […]

Agències 28/04/2021

ACN Barcelona.-L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) presentarà un total d’onze projectes com a candidats a rebre fons Next Generation, que la Unió Europea (UE) preveu atorgar en l’estratègia de reconstrucció de la pandèmia. Amb una suma total de 2.716,78 milions d’euros, les propostes de l’ens supramunicipal es configuren a través de 34 actuacions estratègiques per a l’entorn metropolità, i que passen per impulsar la digitalització dels serveis i la transició ecològica i energètica del territori. Segons l’AMB, l’impacte de les actuacions millorarà la qualitat de vida dels 3,2 milions de persones que resideixen a la zona, fet que suposa el 42% de la població de Catalunya.

La proposta passa per un doble paquet de propostes, el programa metropolità d’inversió i suport a la transició digital, amb 134,39 MEUR, i el programa metropolità per a la transició energètica i ecològica, amb 2.582,39 MEUR. Els dos programes engloben onze projectes destinats a promoure la digitalització de serveis, l’administració electrònica i el suport a la nova economia, a més de situar l’àrea metropolitana de Barcelona al capdavant en la lluita contra el canvi climàtic i la sostenibilitat. El primer programa es preveu que tingui un impacte econòmic de 134.390.393,50 euros a través del desenvolupament de les infraestructures 5G que donin servei a espais d’importància estratègica. Això implica, entre altres, les rondes de la ciutat de Barcelona, les platges de la costa metropolitana o els polígons industrials. El programa inclou, entre altres, el projecte DigitalAMB, que busca aconseguir que la relació entre l’AMB, els ciutadans, els professionals i les empreses sigui totalment digital. El resultat de totes les iniciatives implicades amb l’aspecte tecnològic permetrien tenir ciutats intel·ligents.El segon programa se centre en el respecte pel medi ambient, amb un impacte econòmic estimat d’1.128.047.152 euros. Es tracta d’iniciatives amb incidència en àmbits com l’urbanisme, l’habitatge, la mobilitat, la gestió dels residus i el cicle integral de l’aigua. En l’àmbit de protecció de la infraestructura verda metropolitana, es preveuen accions per estabilitzar els 25 quilòmetres de platges i evitar la regressió de la sorra, així com crear el Parc Tecnològic Metropolità de la Fusta i del Bosc, ubicat al límit urbà del Parc Natural de Collserola. En matèria d’habitatge, es preveu millorar l’eficiència energètica de 12.971 llars, reduint al 2024 l’emissió de 13.295 tones de CO2 i generant 2.600 llocs de treball en quatre anys.L’AMB també preveu promoure la mobilitat sostenible, amb un impuls de l’ús de la bicicleta per passar de l’1,5% d’usuaris diaris a més del 4% a través de reforçar la xarxa Bicivia de vies pedalables, crear una xarxa d’aparcaments segurs i ampliar el servei de bicicletes públiques. També es preveu electrificar la xarxa de transport públic perquè al 2030 un 40% de les flotes de bus siguin de zero emissions i el 50% híbrides. En aquesta línia, es referma l’aposta per crear noves zones de baixes emissions, ampliar la xarxa d’aparcaments intermodals en estacions de tren i instal·lar punts de càrrega ràpida. L’aposta en matèria de residus passa per implantar contenidors intel·ligents i potenciar la recollida porta a porta, i finançar el futur centre de biofertilitzants i adobs. A la vegada, es busca potenciar l’ús d’aigües regenerades i implantar una xarxa de sensors de la qualitat de l’aigua, i potenciar l’ús d’energies renovables.