Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

L’AMB aprova una inversió de 7,4 MEUR per mitigar les males olors de la depuradora del Besòs

ACN Barcelona.-El Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat un projecte per mitigar els episodis de pudor procedent de l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) del Besòs. Al […]

Avatar
Agències 01/07/2020

ACN Barcelona.-El Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat un projecte per mitigar els episodis de pudor procedent de l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) del Besòs. Al ple del mes de juny celebrat telemàticament, l’ens ha donat el vistiplau a una inversió de 7,4 milions d’euros (MEUR) per instal·lar un sistema avançat de desodoració de l’aire dins del reactor biològic, que ha de permetre eliminar la matèria orgànica per mitjà de microorganismes. D’altra banda, el mateix ple també ha aprovat definitivament el projecte de clausura de l’antic dipòsit controlat de la Vall de Joan, també conegut com l’abocador del Garraf, que va estar rebent els residus de bona part de l’àrea metropolitana durant gairebé 30 anys.

En el cas de la depuradora del Besòs, l’AMB assenyala que el sistema actual per eliminar les olors no és efectiu. Està compost per 80 equips que fan servir la tecnologia del carbó actiu per a l’adsorció química d’olors, i funciona en el cas de l’eliminació del sulfur d’hidrogen i els mercaptans però no dels compostos orgànics volàtils (COV).L’AMB destaca que la nova tecnología permetrà neutralitzar una quantitat més gran de substàncies. El nou sistema consisteix en un biofiltre d’altes prestacions que serveix de suport als cultius bacterians que fan la depuració. A la prova pilot es va demostrar que l’eficiència en l’eliminació de COV és del 97 % de mitjana.Una vegada aprovat inicialment el projecte, passarà per un període d’al·legacions d’un mes i es preveu fer-ne l’aprovació definitiva el proper juliol. Aigües de Barcelona s’encarregarà de licitar les obres, que està previst que comencin abans d’acabar el 2020 i que finalitzin el 2023.Fi a l’abocador del GarrafD’altra banda, pel que fa a l’antic abocador del Garraf, ha quedat aprovat el projecte de la recta final del desmantellament, basat en impermeabilitzar les més de 40 hectàrees de la part superior del recinte, situada a Begues (Baix Llobregat). L’actuació ha de consolidar el terreny i crear-hi les condicions òptimes per a la recuperació de la fauna.De la mateixa manera que amb les parts que ja han estat clausurades, al sòl s’instal·laran capes de materials que evitaran que l’aigua de pluja s’hi infiltri, entri en contacte amb els residus i generi lixiviats.També es construirà en aquesta última àrea un nou sistema de captació de biogàs, que es recull a través d’una xarxa de canonades i va fins a una central de cogeneració. Allà, el biogàs es valoritza per obtenir-ne energia elèctrica. L’energia obtinguda amb aquest procés equival a la necessària per abastir fins a 10.000 habitants de l’àrea metropolitana, assegura l’AMB.L’AMB inicia el procés de licitació de les obres i calcula que podrien estar acabades la segona meitat del 2021.