Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

L’AMB aprova un programa de 110 MEUR per impulsar la mobilitat sostenible i la transició energètica

ACN Barcelona.-L’AMB ha aprovat aquest dimarts el Pla de Sostenibilitat Ambiental i el Programa d’Actuacions de millora del paisatge natural i urbà. Dues inversions de 110 i 8,4 MEUR, respectivament, […]

Avatar
Agències 24/11/2020

ACN Barcelona.-L’AMB ha aprovat aquest dimarts el Pla de Sostenibilitat Ambiental i el Programa d’Actuacions de millora del paisatge natural i urbà. Dues inversions de 110 i 8,4 MEUR, respectivament, amb les quals es proposa impulsar la mobilitat sostenible i la transició energètica, alhora que pretén recuperar espais fluvials degradats. Els dos programes dupliquen l’import d’inversions previst per a aquest mandat. “La pandèmia fa encara fa més necessari que continuem fent i aplicant polítiques adreçades a la cohesió social i territorial”, ha ressaltat el vicepresident executiu de l’AMB, Antonio Balmón, que ha assegurat que les dues iniciatives busquen “revertir, tant com sigui possible, la inestabilitat social, econòmica i financera actual”.

En el cas del Pla de Sostenibilitat Ambiental (PSA), es preveu invertir 110 MEUR en nous carrils bici i la Bicivia, construir nous aparcaments de bicicletes de gran capacitat i ampliar els serveis de bicicleta pública compartida, entre d’altres aspectes. En l’àmbit de l’espai públic, la inversió que rebran els municipis se centrarà, per exemple, en transformacions urbanes que prioritzin l’espai destinat als vianants. Al mateix temps, en l’àmbit de l’ecologia, es podran instal·lar cobertes solars i pèrgoles fotovoltaiques per autoconsum i disposar d’energia neta de proximitat, mentre també es destinaran recursos a la rehabilitació d’equipaments per millorar l’eficiència energètica.L’AMB destaca que l’assignació dels fons destinats a l’execució del PSA serà proporcional en l’assignació a cada municipi, alhora que es procurarà compensar les desigualtats existents. Pel que fa al Programa d’Actuacions de millora del paisatge natural i urbà (PSG), de 8,4 MEUR, el propòsit és consolidar, recuperar i millorar la infraestructura verda metropolitana, que ha guanyat usuaris de l’entorn de la capital catalana des que va esclatar la pandèmia. Així, l’AMB destaca la prioritat de continuar invertint en la recuperació social, natural i econòmica dels Parcs fluvials del Llobregat i del Besòs.El PSG 2020-2023 forma part del Pla metropolità d’inversions per als municipis de l’AMB d’aquest mandat i la majoria dels seus projectes estaran cofinançats, parcialment, pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).Sobre la selecció i finançament dels projectes del PSG, serà per concurrència competitiva: els ajuntaments poden presentar propostes i l’AMB les estudiarà i escollirà les millors basant-se en criteris d’interès metropolità o plurimunicipal. Un cop seleccionats els projectes, l’AMB finançarà el 50 % del cost i l’Ajuntament aportarà l’altre 50 %. Posteriorment, l’AMB redactarà els projectes executius i s’encarregarà de les obres.