Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

L’AMB activa l’avís preventiu del protocol d’actuació per contaminació elevada de diòxid de nitrogen

ACN Barcelona.-Aquest divendres l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha activat la fase d’vís preventiu del protocol d’actuació per als episodis de contaminació atmosfèrica elevada per un excés de diòxid de […]

Avatar
Agències 28/06/2019

ACN Barcelona.-Aquest divendres l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha activat la fase d’vís preventiu del protocol d’actuació per als episodis de contaminació atmosfèrica elevada per un excés de diòxid de nitrogen. L’AMB recorda que és un dels contaminants més nocius per a la salut de les persones, de manera que ha posat en marxa diverses recomanacions perquè se n’ha detectat una concentració alta a Barcelona i els municipis més immediats. Pel que fa a la mobilitat, es recomana fer trajectes a peu o en bicicleta per carrers de poc trànsit, utilitzar el transport públic i els vehicles compartits, reduir els desplaçaments en vehicle privat i procurar fer conduccions eficients.

En l’àmbit de les obres públiques, l’AMB recomana als ajuntaments que evitin la producció i aplicació d’asfalt i d’activitats pulverulentes, i que minimitzi els desplaçaments dels vehicles i maquinària de les obres. En el cas de les indústries, la recomanació passa per activar els respectiu plans d’acció en fase preventiva i, si no en disposen, es demana que evitin processos d’arrencada o posades a punt que no siguin imprescindibles. La fase d’avís preventiu com la que s’ha activat aquest divendres a Barcelona i als municipis immediats es posa en marxa quan més d’una estació de la XVPCA supera el valor de 160 μg/m³ de diòxid de nitrogen (NO2), i la previsió a 24 hores no indica una millora en els nivells. En aquest cas, s’ha detectat que els nivells d’NO2 es superen en 3 estacions.A banda de l’avís preventiu per diòxid de nitrogen , l’AMB manté l’avís preventiu de PM10, activat el dimecres 26 de juny.Restricció de trànsit si augmenta la pol•lució Si segueix incrementant la pol•lució i s’arriba a episodi ferm de contaminació, l’AMB activarà les restriccions de trànsit de la zona de baixes emissions (ZBE) àmbit Rondes de Barcelona previstes per a nivells elevats i continuats de diòxid de nitrogen. Així, al perímetre fixat no podrien circular els turismes sense etiqueta ambiental de la DGT (Zero, Eco, C i B), les furgonetes anteriors a Euro ni les motocicletes i ciclomotors sense etiqueta ambiental de la DGT. Aquestes restriccions de trànsit s’estableixen entre les 7.00 h i les 20.00 h els dies laborables des de l’endemà de la declaració fins al dia de declaració de final d’episodi. En paral•lel, si s’activa el protocol per episodi de contaminació, s’augmentaria l’oferta de metro, bus, tramvia, Ferrocarrils de la Generalitat i Rodalies, especialment en les hores punta mentre durés l’episodi, i entraria en funcionament el títol ambiental T-Aire.