Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

L’alcalde del Prat veu l’advertiment de la fiscalia com “l’últim avís per prendre decisions definitives”

ACN El Prat de Llobregat – L’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, assegura que l’avís de la fiscalia sobre la degradació del delta del Llobregat és un “triomf” del […]

Agències 07/03/2023

ACN El Prat de Llobregat – L’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, assegura que l’avís de la fiscalia sobre la degradació del delta del Llobregat és un “triomf” del moviment ecologista i ho veu com “l’últim avís per prendre decisions definitives”. Mijoler senyala directament la Generalitat, a qui reclama que concreti de forma imminent quin és l’àmbit definitiu que quedarà protegit amb l’ampliació de la ZEPA (zona d’especial protecció de les aus). “Més enllà de posicions polítiques, ara la justícia ja adverteix que determinades actuacions fetes per acció o omissió poden tenir conseqüències delictives”, ha subratllat l’alcalde aquest dimarts. Mijoler també reclama a la Generalitat que canviï el model jurídic de gestió del delta i que hi destini més recursos.

Mijoler ha aplaudit que la fiscalia de Medi Ambient hagi investigat quina és la situació del delta de Llobregat després de les ampliacions de l’aeroport i el port de Barcelona, i ha celebrat que la conclusió del ministeri públic s’alineï amb l’advertiment que va fer la Comissió Europea fa dos anys. Segons l’alcalde pratenc, si bé ara no es determinen responsabilitats judicials, el document de la fiscalia és un pas previ abans d’arribar a imputacions delictives. “Són advertiments seriosos”, ha subratllat.

L’alcalde creu que aquesta investigació demostra que “no es pot deixar passar més el temps” i demana celeritat a la Generalitat i l’estat espanyol per concretar mesures de protecció pel delta. En aquest sentit, recorda que el Govern té pendent concretar com queda l’ampliació de la ZEPA, per a la qual es van presentar nombroses al·legacions des dels ajuntaments de la zona i també per part d’agricultors i ecologistes.

Mijoler confia que Acció Climàtica “aviat detallarà sobre el mapa la nova ZEPA”, i apunta a una jornada del proper 15 de març com a data clau per conèixer aquesta concreció. La proposta després s’haurà de traslladar al govern espanyol que, al seu torn, l’haurà d’elevar a Europa.

A banda de delimitar les zones de protecció, però, l’alcalde també exigeix a la Generalitat els “recursos necessaris” per afrontar la protecció dels espais naturals. Retreu, per exemple, la manca d’aportació d’aigua a les llacunes o la falta de renaturalització de diversos espais. Mijoler assegura que aquestes qüestions “són tant o més importants que treure els aparcaments amb què es va asfaltar part del delta”, els quals ara s’estan enderrocant “de forma més lenta del que es desitjaria”.

Al mateix temps, el batlle insisteix en demanar al Govern que replantegi el model de gestió del delta, ja que considera obsolet l’actual consorci. Mijoler demana “evolucionar a una figura jurídica amb més participació i agents”, i confia que aquest debat també es posarà sobre la taula a les jornades de la setmana que ve.