Dimarts, 19 d'octubre de 2021 - Edició 1181
La República

L’alcalde de Talamanca defensa que sempre ha treballat per “l’interès del poble” i anuncia que recorrerà la sentència

ACN Talamanca.-L’alcalde de Talamanca, Josep Tarín, condemnat per un delicte contra l’ordenació del territori, ha anunciat que recorrerà la sentència de l’Audiència de Barcelona que l’imposa 1 any i 6 […]

Avatar
Agències 14/10/2021

ACN Talamanca.-L’alcalde de Talamanca, Josep Tarín, condemnat per un delicte contra l’ordenació del territori, ha anunciat que recorrerà la sentència de l’Audiència de Barcelona que l’imposa 1 any i 6 mesos de presó, i 9 anys d’inhabilitació. El batlle diu que sempre ha actuat “pensant en l’interès del poble” i “mai amb cap altra finalitat”. Assegura que té intenció de seguir defensant la seva actuació i la dels tècnics de l’ajuntament “fins a la darrera instància judicial”. Segons la sentència, hauria donat permisos i va permetre l’activitat de l’empresa Ibèrica del Papel Tisú SL en uns terrenys que tenien la classificació de no urbanitzables i la qualificació de sòl d’especial protecció agrícola. L’Audiència també ha condemnat l’arquitecta municipal.

A través d’un comunicat, Tarín mostra el seu “desacord” amb la resolució de l’Audiència de Barcelona. “Hem dit als nostres advocats que preparin els recursos pertinents en defensa dels nostres interessos”, apunta, fent referència tant a ell com a l’arquitecta municipal condemnada.L’alcalde posa en relleu que se’ls ha condemnat per un delicte “contra l’ordenació del territori, sense que en cap cas es parli, ni s’insinuï cap delicte de corrupció, ni tràfic d’influències ni relacionats”. “Porto desenvolupant les tasques de regidor i alcalde de Talamanca des de fa 34 anys i, en el meu darrer mandat no permetre que es taqui el meu bon nom personal i polític”, afegeix, tot avançant que lluitarà “en defensa de la meva actuació i la dels tècnics de l’ajuntament fins a la darrera instància judicial”.Segons la sentència, sabien que era irregularEls fets pels quals s’ha condemnat Tarín es remunten al febrer de l’any 2016, quan l’empresa ‘Ibèrica del Papel Tisú SL’ va demanar l’autorització de la llicència municipal per obres menors en una nau industrial que no tenia cap ús i que, anteriorment, havia estat una fàbrica d’embotits. Segons la sentència, l’arquitecta municipal i l’alcalde van donar la llicència tot i saber que l’activitat era incompatible amb el planejament urbanístic, que qualificava els terrenys de rústics.Durant el mes d’abril, l’arquitecta municipal va fer aturar les obres perquè, durant una visita, va comprovar que els treballs no s’ajustaven a la llicència atorgada. Tot i això, més endavant, van atorgar una nova llicència que va permetre reprendre els treballs.Arran de la denúncia d’un veí i, després de conèixer la visita dels agents de la Guàrdia Civil a l’empresa, l’alcalde va dictar la suspensió cautelar immediata de l’activitat, però no va iniciar cap procediment sancionador cap a l’empresa. Finalment, a l’octubre, va desestimar les al·legacions presentades per l’empresa i va ordenar el cessament definitiu de l’activitat amb possibilitat d’imposar multes de fins a 3.000 euros en cas d’incompliment.Tot i això, la sentència assenyala que, tot i que l’empresa va continuar desenvolupant l’activitat industrial il·legal en aquella nau, els acusats no van incoar el procediment sancionador fins dos anys i mig després, el març del 2019, un cop iniciat el procediment penal contra ells.Judici a la mateixa arquitectaL’arquitecta municipal ha estat condemnada a 1 any i 6 mesos de presó i 4.320 euros de multa per un delicte contra l’ordenació del territori. Es dona el cas que, aquest dijous, al jutjat Penal 1 de Manresa acull un judici contra la mateixa arquitecta municipal. En aquest cas se l’acusa d’un delicte de negociacions prohibides. Segons la fiscalia, la dona va fer un informe favorable a un projecte de remodelació de la piscina municipal i, després, en va assumir la direcció facultativa i executiva a través de la seva empresa. El ministeri públic demana per a ella quatre anys de suspensió de feina i càrrec públic, i 2.700 euros de multa.