Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1065
La República

L’Ajuntament de Sitges multa amb 72.000 euros un pis turístic il·legal

ACN Sitges.-L’Ajuntament de Sitges ha multat amb 72.000 euros un HUT (habitatge d’ús turístic) il·legal identificat al passeig Marítim. En concret, la sanció és de 36.000 per al propietari i […]

Avatar
Agències 02/11/2020

ACN Sitges.-L’Ajuntament de Sitges ha multat amb 72.000 euros un HUT (habitatge d’ús turístic) il·legal identificat al passeig Marítim. En concret, la sanció és de 36.000 per al propietari i 36.000 per al gestor de l’immoble, els imports més grans mai interposats al municipi. A banda d’aquesta multa, l’Ajuntament també ha interposat dues sancions més a propietaris de dos pisos turístics sense llicència al barri del Poble Sec. En aquest cas, els imports són 12.000 i 18.000 euros. Les tres sancions se sumen a altres sis interposades els últims mesos, després d’un rastreig de més de 4.000 habitatges, mentre el Departament de Disciplina encara té 22 expedients oberts. L’Ajuntament preveu que la xifra de pisos multats vagi a més.

Segons ha fet públic el consistori, durant l’anàlisi de diferents portals d’allotjaments turístics han detectat 41 HUT il·legals confirmats, i 110 que estan en procés de validació perquè no s’ha pogut constatar una llicència legal. Al mateix temps, el Departament de Disciplina i Sancions monitoritza 43 pisos més que no ha pogut identificar per falta de dades, mentre ha detectat 1.460 habitatges amb anuncis inactius. En aquests casos, els rastrejadors conclouen que tant pot ser un pis retirat del mercat turístic com un canvi de condicions de lloguer al llarg de l’any.Amb aquestes dades, el govern municipal assegura que està percebent un canvi de tendència, posant fre a l’auge d’HUT il·legals dels últims anys. El regidor de Sancions i Activitats, Guillem Escolà, aplaudeix els resultats de les inspeccions i rastrejos, mentre celebra que l’actual situació derivada de la covid-19 sumat a les sancions municipals han fet disminuir el mercat il·legal. “Molts propietaris que no disposaven del seu pis legalitzat l’han començat a oferir per a lloguer estable i residencial”, assegura.L’Ajuntament desestima el recurs de la primera sancióD’altra banda, l’Ajuntament ha avançat que desestimarà el recurs presentat pel titular del primer pis sancionat aquest estiu, un immoble del Casc Antic que va rebre una multa de 21.000 euros. El consistori subratlla que té proves que demostren la intencionalitat del propietari, que va decidir oferir el pis al mercat il·legal després que li hagués estat denegada la llicència com a HUT.Rastreig i sancióEl nou sistema de detecció dels pisos turístics il·legals desplegat per l’Ajuntament de Sitges es basa en un rastreig informàtic. Un cop escombrat tot el terme municipal, el programari utilitza dades comparatives per identificar els habitatges que operen fora de la llei. El consistori recorda que la Generalitat preveia multes de fins a 12.000 euros per als pisos il·legals, però remarca que la limitació urbanística aprovada a Sitges permet ampliar les sancions a nivell municipal.