Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

L’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès inicia els tràmits per comprar la masia i la finca de Torre Negra

ACN Sant Cugat del Vallès.-L’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) ha iniciat els tràmits per comprar la masia i la finca de Torre Negra. L’edifici data del segle […]

Agències 11/11/2020

ACN Sant Cugat del Vallès.-L’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) ha iniciat els tràmits per comprar la masia i la finca de Torre Negra. L’edifici data del segle XII, compta amb 83 hectàrees forestals i tres d’antics conreus i està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional. Els actuals propietaris han entrat el registre de petició de compra de l’Ajuntament, que és de 2,8 milions d’euros. No obstant, el ple municipal haurà d’acabar d’aprovar-ne l’adquisició. El consistori preveu destinar l’espai a ús comú de la ciutadania, amb la necessitat d’obrir nous accessos des del camí de Can Borrell a l’altura del Pi d’en Xandri, com a nova porta d’entrada a la ciutat des de Collserola, i eliminant les actuals barreres arquitectòniques, com ara tanques.

“El que fem avui és formalitzar l’oferta, la família Rabadà ha entrat via instància aquesta oferta de compra de la seva propietat, i el que hem de fer ara és passar pels tràmits necessaris”, assenyala l’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla. Aquests passen per la redacció dels informes de valoració patrimonial de la finca i de tot l’entorn forestal, perquè finalment la decisió final de compra recaigui en el ple, prèvia autorització de la Generalitat de Catalunya, com s’estableix en aquest tipus de procediments.Si bé inicialment el preu de venda de l’immoble i el seu entorn es trobava en 4,2 milions d’euros, la quantitat s’ha baixat considerablement. “La proposta econòmica que hi ha sobre la taula és de 2,8 milions d’euros, es pot assumir només a través del capítol d’inversions, i l’Ajuntament té solvència per afrontar la compra de la masia i les 86 hectàrees que conformen l’espai natural del seu entorn”, ha afegit el tinent d’alcalde de Presidència i Hisenda, Pere Soler.La proposta agrada als actuals propietaris, la família Rabadà, que tenen la finca compartida entre cinc persones. Una d’elles, Esteve Rabadà, ha explicat que s’estimen molt la masia, i que l’han “cuidat tan bé” com han sabut. “Ara que passarà a mans públiques, serà feina de tots estimar-la i protegir-la”, ha assenyalat. S’espera que el procediment no es conclogui abans d’un termini de sis mesos, donats els procediments que s’han de dur a terme a partir d’aquest primer pas. La masia i la fincaL’edifici data del segle XII, si bé s’hi van fer modificacions durant els segles XIV i XV, i de fet els interiors corresponen a aquests segles. Compta amb uns 1.000 metres quadrats, fet pel qual algunes zones de la masia es troben en molt bones condicions i d’altres requeriran una intervenció.La masia va ser propietat fins l’any 1842 del Monestir de Sant Cugat, quan a causa de la desamortització de béns eclesiàstics es va subhastar, i des de llavors ha estat en mans de la família Rabadà, que la va adquirir per més de dos milions de rals. La construcció està rodejada per aquestes 86 hectàrees, que són “com cent camps de futbol”, com ha destacat l’alcaldessa en la presentació. El conjunt es troba en ple sector de Torre Negra, al qual hi dona nom, uns terrenys en litigi entre l’Ajuntament i diversos propietaris, alguns de particulars i d’altres la constructora Núñez i Navarro, que des de fa més de 20 anys mantenen el seu interès per a poder construir. No obstant, l’espai és sòl no urbanitzable.