Edició 1773

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 03 de juny del 2023
Edició 1773

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 03 de juny del 2023

L’Ajuntament de Sabadell comprarà tres blocs amb ocupacions conflictives per desallotjar-los i destinar-los a ús social

|

- Publicitat -

ACN Sabadell – L’Ajuntament de Sabadell ha anunciat que adquirirà tres blocs de diferents barris de la ciutat on hi han detectat ocupacions conflictives. La mesura pretén desallotjar els inquilins a través de la negociació d’aquisició amb els propietaris, tots ells grans tenidors, i destinar els habitatges a cobrir casos d’emergència social o a lloguer públic. Per fer-ho, el consistori disposa de poc més de 5 milions d’euros procedents d’un crèdit de l’Institut Català de Finances, fet que els permetrà integrar al llarg d’aquest 2023 mig centenar d’habitatges al parc públic municipal, on integrarien lloguer i casos d’emergència social de manera mixta en cada un dels blocs.

Durant aquest mandat el consistori ha adquirit un centenar d’habitatges a través del procediment de tanteig i retracte i ha aturat unes 238 ocupacions o temptatives d’ocupació, però ara es vol anar un pas més enllà per fer front a les ocupacions considerades conflictives, que es xifren en 60 o 70 a tota la ciutat. “El que és important no és la xifra, sinó l’impacte que generen al seu entorn, en algun cas, fins i tot, es troben en camins escolars, on hi passen nens i nenes matí i tarda”, ha detallat en roda de premsa el regidor d’Habitatge, Eloi Cortés.

Publicitat

Ara s’estan encarrilant converses amb grans tenidors de pisos que es troben en tres blocs de la ciutat on s’hi ha detectat immobles amb ocupacions conflictives. Es tracta d’edificis situats als barris de Can Puiggener, Gràcia i Creu Alta, però que l’Ajuntament no en facilita les adreces exactes per evitar mals majors i perquè les negociacions per adquirir-los encara estan en tràmits.

La compra per part de l’Ajuntament permetrà assumir la tutela dels immobles i encarrilar el procés judicial, desallotjar els ocupes conflictius i recuperar l’edifici. “Permetrà disposar-ne d’ell i posar-lo a disposició del parc d’habitatges municipal”, detalla Cortés, que xifra entre 40 i 50 els pisos que sumaran amb l’adquisició.

Els propietaris són grans tenidors, ja siguin entitats bancàries o fons voltor, que sovint desconeixen la problemàtica que genera l’ocupació dels pisos en l’entorn proper. L’objectiu és que passin a assumir funcions socials, una part convertint-se en pisos de lloguer social i una altra per acollir persones derivades dels serveis socials locals.

Això implica la remodelació dels habitatges, un cop adquirits, per arreglar-los i, en cas necessari, adaptar-los. És el que passa sobretot amb els baixos, que tendeixen a acollir persones amb capacitats diverses, fet pel qual s’ha de garantir el correcte accés a l’immoble.

Un exemple amb què treballa l’Ajuntament és un bloc del sud de la ciutat, que es va adquirir per a destinar-ho a finalitats socials. En aquella ocasió, la inversió va ser de 700.000 euros per adquirir un total de 14 pisos, als quals hi calia sumar uns altres 400.000 euros per a rehabilitar-los.

Amb la negociació oberta, es calcula que amb els poc més de 5 milions d’euros de què disposa el consistori del crèdit obert es podria assumir la despesa d’adquisició i rehabilitació dels tres blocs.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió