Dijous, 21 d'octubre de 2021 - Edició 1183
La República

L’Ajuntament de Manresa congela els impostos i les taxes per al 2021

ACN Manresa.-L’Ajuntament de Manresa ha decidit no incrementar cap dels impostos ni taxes que té previst recaptar durant el 2021. L’objectiu és afavorir la ciutadania en l’actual context marcat per […]

Avatar
Agències 14/10/2020

ACN Manresa.-L’Ajuntament de Manresa ha decidit no incrementar cap dels impostos ni taxes que té previst recaptar durant el 2021. L’objectiu és afavorir la ciutadania en l’actual context marcat per la pandèmia de la covid-19. Alhora, el consistori proposa modificar el sistema integrat de tarifació social, que s’aplica per a bonificacions i reduccions de taxes i impostos, amb el qual s’unifiquen criteris i creixen les famílies amb dret a bonificacions. D’altra banda, també s’ampliarà durant tot el 2021 la bonificació del 50% de la taxa d’ocupació de la via pública amb taules i cadires. El govern municipal durà la proposta al ple municipal que s’ha de celebrar aquest dijous.

L’equip de govern ha acordat no incrementar cap dels impostos i taxes que recapta, per tal de fer costat a la ciutadania en el marc de la crisi sanitària i econòmica fruit de la pandèmia de la covid-19. Al mateix temps, es modifica el sistema de tarifació social, amb l’objectiu d’incrementar la xifra de persones i famílies que tenen dret a bonificacions d’impostos i taxes, i que els percentatges de bonificació s’ajustin de manera més adequada als ingressos de cada unitat familiar. Ordenances congeladesPel que fa a l’IBI, l’increment zero que es proposa per al 2021 arriba després de diverses pujades moderades els darrers anys: 1,7% (2020); 1,5% (2019); 2,5% (2018). El 2017, l’increment ponderat va ser també del 0%, tot i que els tipus impositius van créixer, però els valors cadastrals es van reduir el 8%.Pel que fa a l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), els coeficients tampoc no es modifiquen, després dels increments de l’1,3% (2020) i 1,5% (2019). El 2018 es va congelar l’impost, però l’any anterior, el 2017, l’increment ponderat havia estat del 17,23%.El govern també manté inalterables l’impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM); l’impost sobre construccions, instal•lacions i obres (ICIO); l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (plusvàlua); l’IAE i totes les taxes.En el capítol de taxes, una de les mesures que va prendre l’Ajuntament en el marc de la crisi de la Covid-19 va ser bonificar el 50% la taxa d’ocupació de la via pública amb taules i cadires, per tal de donar suport a propietaris de bars i restaurants durant la crisi de la Covid-19. Ara, la proposta és mantenir aquesta bonificació durant 2021.Per altra banda, les taxes de subministrament i la de clavegueram queden fora de les ordenances generals pel fet que, en el darrer ple, ja es van aprovar provisionalment noves ordenances per a la regulació dels costos d’aquest servei.