Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

L’Ajuntament de Barcelona presentarà en les properes hores una denúncia al jutjat per l’espionatge amb Pegasus  

ACN Barcelona – L’Ajuntament de Barcelona presentarà en les properes hores una denúncia al jutjat per l’espionatge amb Pegasus. Segons han explicat fonts municipals a l’ACN, així ho ha traslladat […]

Agències 24/05/2022

ACN Barcelona – L’Ajuntament de Barcelona presentarà en les properes hores una denúncia al jutjat per l’espionatge amb Pegasus. Segons han explicat fonts municipals a l’ACN, així ho ha traslladat l’equip de govern -amb consens entre BComú i PSC- a la resta de grups a la reunió de la Junta de Portaveus d’aquest dimarts al consistori, on s’ha validat la presentació de la denúncia amb l’aval d’ERC i JxCat. La denúncia, a la qual ha tingut accés l’ACN, es presentarà en nom d’Ada Colau com a alcaldessa del consistori i denuncia tant l’espionatge als regidors Ernest Maragall i Elsa Artadi com l’espionatge a les converses entre BComú i ERC de cara a un possible govern conjunt després de les eleccions municipals del 2019.  

L’Ajuntament conclou en la denúncia que la investigació “presumptament il·legítima” dels regidors i de les relacions i negociacions per a la conformació del govern municipal és “una vulneració del dret a la intimitat” dels edils i una “greu afectació als drets constitucionals a la llibertat ideològica i participació en assumptes públics”. 

En el text, també justifica l’interès i la legitimitat de l’Ajuntament per formalitzar la denúncia i fins i tot “per al posterior exercici d’acusació particular” atès que s’hauria pogut “incidir” en el procés de formació de govern. <br />
 <br />
El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, ha afirmat que es volia que hi hagués la “conformitat” dels grups afectats per l’espionatge, és a dir, d’ERC i JxCat, per això ara la denúncia es presentarà al jutjat competent perquè l’estudiï. Serra ha reiterat que els fets són “molt greus” i espera que s’admeti la denúncia, que entre altres recull diversos informes que parlen de l’espionatge, com el mateix informe de CitizenLab o notícies de premsa. 

En els darrers dies, Colau ja havia afirmat que s’estava estudiant des dels serveis jurídics del consistori quina era la millor manera d’actuar en aquest cas. Tot i que també havia dit en una entrevista que es plantejaria que ho aprovés el plenari, fonts municipals matisen que la presentació de la denúncia no es tractarà en el ple d’aquest divendres. “S’ha donat compte a la Junta de Portaveus i s’ha validat allà”, indiquen.

L’Ajuntament fa referència en la denúncia a l’acord assolit en el plenari extraordinari del mes passat, quan es va aprovar un text de condemna del ‘Catalangate’ que parlava precisament de preservar els drets de les persones espiades “donant suport a les iniciatives jurídiques” que calgués. De fet, un cop aprovat el text, el líder d’ERC, Ernest Maragall va convidar el consistori a  sumar-se a la denúncia formulada pel Parlament o bé sumar-se a la querella presentada fa dos anys per ell mateix. 

Per això, la regidora republicana Elisenda Alamany, ha afirmat aquest dimarts que així es dona compliment al que va proposar ERC “des d’un inici”. “El proper pas és que es desclassifiqui la informació per part de l’Estat”, ha afegit.

L’aprovació del text de condemna en el ple extraordinari del mes passat no va comptar amb el suport del PSC. Amb tot, fonts del grup socialista indiquen que donen suport a què s’investigui “a fons” què ha passat i que l’Ajuntament “faci el que estigui a les seves mans” en aquest sentit, de la mateixa manera q el PSC va donar el seu suport al Parlament.