Dimecres, 29 de setembre de 2021 - Edició 1161
La República

L’Ajuntament de Barcelona creu que la caiguda de la palmera a Ciutadella era “difícil d’evitar” per causes “no visibles”

ACN Barcelona.-L’Ajuntament de Barcelona ha assegurat que la caiguda de la palmera al Parc de la Ciutadella, que va provocar la mort d’un home i va deixar ferida una dona […]

Avatar
Agències 28/08/2020

ACN Barcelona.-L’Ajuntament de Barcelona ha assegurat que la caiguda de la palmera al Parc de la Ciutadella, que va provocar la mort d’un home i va deixar ferida una dona el passat dimarts, era “difícil d’evitar” perquè les causes que van provocar l’incident “no eren visibles ni previsibles”. Segons ha indicat el gerent de Medi Ambient i Serveis Urbans, Frederic Ximeno, l’arbre va caure per un seguit de causes que, analitzades de forma independent, no haurien fet saltar les alarmes. Des del consistori apunten cap a una afectació en una cavitat interna de l’arbre, a oscil·lacions tèrmiques en l’entorn de la palmera i a unes ratxes de vent “no molt fortes però si poc habituals durant aquesta època de l’any”.

Segons l’informe elaborat per l’empresa Doctorarbol, encarregada d’analitzar les causes de l’incident, la palmera presentava un 75% de teixit viu, un percentatge que entra dins els paràmetres de seguretat (quan és inferior al 30% s’entra a la zona de risc). No obstant això, la companyia ha detectat que una part de l’interior del tronc presentava un percentatge de teixit viu inferior al requerit. Al tractar-se d’una cavitat interna, segons ha explicat Ximeno, el problema s’ha fet visible fins que el tronc s’ha trencat. Per altra banda, el gerent de Medi Ambient i Serveis Urbans apunta que es tracta d’un defecte “lleu” i assegura que, si s’hagués avaluat la palmera just abans de l’incident, aquesta “hauria passat les proves de resistència”.A banda de les oscil·lacions tèrmiques i les ratxes de vent (segons l’estudi, el vent bufava a 38 quilòmetres per hora en el moment de l’incident), Ximeno ha apuntat que poden haver-hi altres causes que hagin provocat la caiguda. A hores d’ara, Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA) està analitzant diferents mostres de la palmera per esbrinar si l’arbre presentava altres problemes.En paral·lel, l’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que aquest mateix divendres s’acabaran les tasques de manteniment i prevenció al Parc de la Ciutadella i que, a partir de dissabte, els accessos tornaran a estar obert. Durant aquests últims dies, els equips de parcs i jardins han retirat tres palmeres “com a mesura de prevenció” i han realitzat proves a la resta d’arbres de l’espai.Finalment, Ximeno ha volgut agrair la tasca dels serveis municipals i ha assegurat que el consistori treballarà per evitar accidents com el d’aquest dimarts a través d’una actualització del pla de risc. No obstant això, ha volgut deixar clar que el risc zero “és impossible de garantir”.