Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

L’Ajuntament de Barcelona convoca aquest divendres el ple extraordinari per aprovar el pla d’usos de l’Eixample 

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’Ajuntament de Barcelona ha convocat el ple extraordinari per tal d’aprovar el pla d’usos de l’Eixample aquest divendres a les 11 h. Segons ha explicat en una atenció a mitjans la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz (BComú), la proposta que es portarà a votació aquest cop és la mateixa que la setmana passada però incloent el que planteja ERC, que que és introduir una disposició addicional al pla d’usos perquè la regulació a l’àmbit de Sant Antoni es pugui revisar al cap d’un any. Sanz ha admès que podria passar que el pla no s’aprovi, ja que caldria que -a més del suport d’ERC- algun grup s’abstingui. Ara com ara, no està garantida l’aprovació del pla i Sanz espera “que tothom sigui més responsable que la setmana passada”.  

Sanz ha destacat que la proposta d’ERC és “un bon punt de partida amb la qual tothom es pot sentir còmode”. En aquest sentit, ha afegit que això és el que han presentat als grups i segueixen en converses amb l’objectiu que s’aprovi el pla. 

Publicitat

Tot plegat s’ha precipitat després que la setmana passada BComú va retirar la proposta del pla d’usos de l’Eixample de l’ordre del dia del ple municipal per no perdre la votació, ja que no hi havia consens ni amb el soci de govern, el PSC. 

<strong>Desavinences entre els socis</strong>

Les desavinences en el si del govern municipal de coalició s’han fet evidents en els darrers dies, principalment per la divergència d’opinions entre uns i altres sobre quin ha de ser l’abast geogràfic del pla. El darrer focus del debat ha estat posat en el barri de Sant Antoni. Concretament, en si s’ha d’incloure en el pla tot l’àmbit de Sant Antoni -com defensa BComú- o només alguns carrers -com vol el PSC-. 

A principis d’aquesta setmana, ERC va posar sobre la taula una proposta per apropar posicions entre BComú i el PSC i desencallar així, l’aprovació del pla d’usos. Bàsicament, els republicans van plantejar portar a votació un pla d’usos de l’Eixample que inclogui tot l’àmbit de Sant Antoni -la mateixa proposta que van portar els comuns al ple de divendres passat- però amb una disposició addicional al pla perquè això es pugui revisar al cap d’un any amb dades sobre llicències o locals tancats, entre altres. És a dir, que passats dotze mesos es pugui revisar el contingut sobre aquest barri un cop analitzats els efectes de la regulació per veure si cal fer alguna “correcció”.  

El dia següent de la proposta dels republicans, la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) va fer públic un comunicat en què considerava “urgent” regular els usos de l’Eixample a través d’un pla específic, reclamava superar el bloqueig institucional i valorava positivament la “tercera via” presentada per ERC. 

<strong>El risc de no aprovar un pla per a l’Eixample</strong>

Un informe de l’àrea d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat defensa que el 13 de març finalitza la primera suspensió de llicències que es va adoptar el 2021 i que afecta carrers com Consell de Cent, Rocafort, Comte Borrell i Enric Granados. Així, determina que sense pla d’usos i amb la fi de la suspensió, negocis com els de restauració, no estarien limitats –a excepció d’aquells àmbits amb pla d’usos propi com Sant Antoni, Paral·lel i l’entorn del carrer Girona-.

L’informe menciona també que en cas de no aprovar definitivament el pla d’usos, els carrers ja pacificats d’Enric Granados, avinguda Gaudí i carretera de Ribes, quedarien “sense cap limitació” per l’obertura de nous establiments de restauració, ja que no estarien inclosos en els plans d’usos vigents.

Segons una estimació d’Urbansime, la no aprovació del pla podria permetre un creixement d’uns 200 nous restaurants en aquests dos àmbits, els que estan en vies de pacificació i els ja pacificats.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió