Dijous, 30 de març de 2023 - Edició 1708
La República

L’Ajuntament de Barcelona compra dues finques a l’Eixample per ampliar el parc públic de lloguer assequible

ACN Barcelona – L’Ajuntament de Barcelona ha comprat dues finques a l’Eixample per ampliar al parc públic de lloguer assequible i aturar les operacions immobiliàries que hi havia previstes. Les […]

Agències 01/02/2023

ACN Barcelona – L’Ajuntament de Barcelona ha comprat dues finques a l’Eixample per ampliar al parc públic de lloguer assequible i aturar les operacions immobiliàries que hi havia previstes. Les dues finques s’han adquirit a través del dret de tanteig i retracte, pel qual el consistori té dret preferent d’adquisició en operacions de compravenda pel mateix preu pactat entre les parts. L’operació implica una inversió municipal de 7,8 milions d’euros, que és la suma de la compra i la rehabilitació. La primera finca, al carrer Villarroel, disposarà de 16 habitatges i actualment es troben tots els pisos buits excepte un, de renda antiga. La segona finca, a Consell de Cent, compta amb 8 habitatges, dels quals quatre es troben llogats i se subrogaran.

La compra l’ha anunciada Ada Colau a la trobada ‘L’alcaldessa respon’ al Col·legi de Periodistes.

Per a la primera finca, la del carrer Villarroel, l’import de compra és de 4 milions d’euros, als quals cal afegir 1,6 milions de rehabilitació, en la qual s’inclou una divisió dels habitatges de manera que en total n’hi hagi 16. Segons l’Ajuntament, aquest edifici ha estat objecte de diferents operacions immobiliàries fins a la intervenció municipal, que garanteix a partir d’ara que hi haurà vida veïnal amb pisos de lloguer assequible. Per a la segona finca, la del carrer Consell de Cent, la compravenda suposa una inversió d’1,9 milions d’euros i s’estima que la rehabilitació rondarà els 323.000 euros.

La doble operació, feta mitjançant l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB), se situa en termes econòmics un 27% per sota de la mitjana de les compravendes als respectius barris.

<strong>Intervenció en set operacions de compravenda</strong>

Des del mandat passat, l’Ajuntament ha intervingut per mitjà del tanteig i retracte en set operacions immobiliàries als àmbits en transformació dins del programa de superilles, amb una inversió de 33,3 milions d’euros. Aquestes set adquisicions han suposat incorporar 111 habitatges per al parc públic, i garantir el lloguer per a les 65 famílies que hi vivien.

També a dins d’un dels àmbits en transformació hi ha les noves promocions de Germanetes, a les cantonades de Viladomat i Comte Borrell amb Consell de Cent. Els 35 habitatges de lloguer social de Comte Borrell ja estan en ús, mentre que la promoció de 47 habitatges amb serveis per a gent gran de Viladomat segueix en obres.

<strong>L’Eixample multiplica per 15 el parc públic</strong>

D’acord amb informació facilitada pel consistori, fa vuit anys, l’antic Patronat Municipal de l’Habitatge gestionava un total de 47 habitatges al districte de l’Eixample. Des d’aleshores, la triple estratègia d’ampliació del parc públic a través de l’obra nova, les compres i la captació ha fet que aquesta xifra s’enfili fins als 427 habitatges, que sumades les obres en marxa actualment arribaran a ser 712, quinze cops més que el 2015.