Dijous, 16 de setembre de 2021 - Edició 1148
La República

L’Ajuntament de Barcelona començarà a cobrar un impost de residus a partir del maig del 2020

ACN Barcelona.-L’Ajuntament de Barcelona començarà a cobrar un impost de residus a partir del maig del 2020 en compliment d’una directiva europea. El consistori, que fins ara ho finançava via […]

Avatar
Agències 09/12/2019

ACN Barcelona.-L’Ajuntament de Barcelona començarà a cobrar un impost de residus a partir del maig del 2020 en compliment d’una directiva europea. El consistori, que fins ara ho finançava via ingressos generals, introduirà un nou impost específic per a la recollida de residus que suposarà per al 75% de les llars un rebut mensual d’entre 2 i 4 euros. El cobrament de la nova taxa es farà a través de la factura de l’aigua i se sumarà a l’import ja contemplat en el rebut pel tractament dels residus. L’objectiu, segons l’ajuntament, és complir amb la directiva comunitària que obliga les ciutats a millorar la gestió dels residus i incrementar tant la recollida com les emissions que es deriven del tractament.

Actualment el 45% de barcelonins no recicla i el tractament de residus municipals és responsable del 10,4% de les emissions de CO2 a la ciutat. Amb la nova taxa, el consistori espera recaptar 41 milions d’euros anuals, que es reinvertiran en la millora de la gestió i del servei.Càlcul de l’impostLa tarifa del nou impost es calcularà segons el consum d’aigua de cada llar, ja que segons fonts municipals, entre altres motius, hi ha una correlació entre l’estalvi d’aigua i el reciclatge.Així, a partir del maig, l’ús de la recollida selectiva de residus començarà a computar-se en la factura de l’aigua, que inclourà aquest nou concepte, que se sumarà a la taxa de clavegueram o la de tractament de residus.BonificacionsDe les 760.000 llars amb comptador domèstic d’aigua registrades a Barcelona, unes 12.500 estaran exemptes de la nova taxa perquè són considerades famílies vulnerables. Per altra banda, en l’ordenança fiscal que regula la taxa de residus es preveuen també reduccions.Per exemple, costarà un 5% menys per a llars en què les persones empadronades tinguin una discapacitat igual o superior al 75% i s’aplicaran reduccions de fins a un 14% als usuaris dels punts verds, fixes i mòbils, de la ciutat.CalendariSegons ha explicat el regidor de Transició Energètica i Emergència Climàtica de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, és una taxa que hauran d’acabar aplicant tots els municipis de Catalunya.Dels 36 municipis de l’àrea metropolitana, en 23 ja es cobra un impost en concepte de recollida selectiva però a Barcelona i en altres municipis més grans encara no es fa.L’Ajuntament preveu aprovar l’ordenança per crear la nova taxa aquest dimecres i tenir-la aprovada definitivament al febrer. Així, es calcula que la posada en marxa podria fer-se ja al maig.Nivells de recollidaEls càlculs que fa el consistori és que la taxa de residus permeti augmentar els nivells de recollida selectiva a la ciutat -actualment situats en un 37%- fins al 55% l’any 2025, tal com marca la directiva europea sobre residus. La recollida té un cost de 191 euros per llar i any globalment.Un increment del reciclatge es traduirà, segons l’ajuntament, en una reducció del cost global de recollida i tractament de residus.I és que, per exemple, la recollida de la fracció de rebuig costa 206 euros per tona, mentre que la de vidre, paper o cartó és d’aproximadament 45 euros la tona, més de quatre cops més econòmica.Camí cap a una “taxa justa”Per a Badia, el nou impost permetrà a la llarga “avançar cap a una taxa justa”, és a dir, que el ciutadà pagui en funció dels residus que genera i del que recicla. Amb aquest objectiu, el consistori destinarà part de la recaptació a anar habilitant als diferents districtes en els pròxims anys nous sistemes de recollida com el porta a porta, contenidors intel·ligents o plataformes mòbils.Amb tot, el consistori no preveu poder aplicar la taxa justa i individualitzada com a mínim fins al pròxim mandat.