Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

L’Airef xifra en 920 MEUR el cost dels decrets llei socials del govern espanyol

ACN Barcelona.-L’Airef ha xifrat en 920 milions d’euros el cost dels decrets llei de caràcter social aprovats pel govern espanyol. En un informe publicat aquest divendres, l’autoritat fiscal ha rebaixat […]

Avatar
Agències 05/04/2019

ACN Barcelona.-L’Airef ha xifrat en 920 milions d’euros el cost dels decrets llei de caràcter social aprovats pel govern espanyol. En un informe publicat aquest divendres, l’autoritat fiscal ha rebaixat la previsió de dèficit públic una dècima i l’ha situat al 2,1% del PIB, i ha considerat improbable que es compleixi l’objectiu fixat amb Brussel·les, de l’1,3%. La institució ha atribuït la modificació a la no aprovació dels pressupostos generals de l’Estat i per la incorporació als seus càlculs del tancament del 2018. Sense els comptes, no s’han pogut dur a terme mesures amb un efecte net positiu sobre el dèficit, argumenten. En canvi, el govern espanyol sí que ha tirat endavant part de les despeses incloses en el pla pressupostari via decret llei amb iniciatives com les ampliacions del permís de paternitat o dels subsidis a desocupats de més de 52 anys.

D’altra banda, la institució també ha explicat la rebaixa de la previsió d’enguany perquè el dèficit del 2018 va ser del 2,6%, una dècima menys del que havien calculat. Un comportament que expliquen per l’augment de les cotitzacions socials i dels ingressos provinents de fons estructurals europeus.A més, l’Airef ha estimat que, aquest any, les corporacions locals mantindran un superàvit del 0,5% del PIB i les comunitats autònomes se situaran prop de l’equilibri pressupostari. Així doncs, l’autoritat fiscal ha considerat “factible” que tant uns com altres compleixin els objectius fixats.