Dijous, 22 d'abril de 2021 - Edició 1001
La República

L’Airef rebaixa la previsió de creixement de l’Estat fins al 6,6% per al 2021 i situa el dèficit públic en el 7,6%

ACN Barcelona.-L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIRef) ha rebaixat del 8,2% al 6,6% del PIB les previsions de creixement de l’Estat per al 2021, és a dir 1,6 punts menys […]

Avatar
Agències 08/04/2021

ACN Barcelona.-L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIRef) ha rebaixat del 8,2% al 6,6% del PIB les previsions de creixement de l’Estat per al 2021, és a dir 1,6 punts menys respecte la tardor passada. L’Airef ho atribueix a la “severitat que ha seguit mostrant la crisis sanitària ” i la revisió de l’impacte macroeconòmic del Pla de Recuperació i Resiliència, que tardarà més del previst a implantar-se. L’organisme estima que el dèficit públic baixarà al 7,6% el PIB, poc més de tres dècimes menys respecte a les previsions de la tardor, i un deute que se situarà en el 118,7% del PIB. Amb tot, l’Airef recomana una estratègia fiscal a mig termini “realista i creïble” que garanteixi la sostenibilitat de les administracions públiques.

L’Airef subratlla que després de més d’un any de pandèmia, la situació econòmica i dels comptes públics encara segueixen marcades per un “alt grau d’incertesa sobre la seva futura evolució”, tot i que espera que al llarg d’aquest any la crisi sanitària quedi superada per l’avançament en els plans de vacunació. Sobre l’impacte macroeconòmic del Pla de Recuperació i Resiliència, el rebaixa des dels 2,7 punts del PIB fins als 1,6 punts a l’espera de conèixer els projectes concrets.En matèria pressupostària, l’Airef espera un dèficit de les administracions públiques del 7,6% del PIB al 2021 en el seu escenari central, reduint la seva previsió una mica més de tres dècimes menys respecte l’informe del novembre. La revisió s’explica pel nou escenari macroeconòmic, que suposa el deteriorament del dèficit d’un punt; les noves mesures dels governs per pal·liar els efectes de la pandèmia, que juntament amb les modificacions en la tramitació dels pressupostos, impliquen el deteriorament d’un punt addicional; i la incorporació de nova informació pressupostària, que compensa aquests dos factors amb una reducció en 2,3 punts respecte a l’informe anterior.Després de tancar el 2020 amb un dèficit conjunt a les administracions publiques de l’11% del PIB, l’Airef calcula que la recuperació econòmica, la retirada progressiva de les mesures per contenir la pandèmia, l’absència d’elements no recurrents rellevants com la reclassificació de la Sareb i les modificacions tributàries incloses en el projecte dels pressupostos impulsen una reducció del dèficit de 3,3 punts del PIB el 2021.D’altra banda, l’organisme creu que els ingressos creixeran un 5,8% el 2021, situant-se en el 40,4% del PIB; del 43,3% incloent els ingressos del pla de recuperació. Aquesta previsió serà en set dècimes superior respecte l’informe anterior. Les despeses, per la seva banda, se situarien en el 48% del PIB en el 2021, sense incloure el pla de recuperació, davant el 47,6% de l’anterior informe. Pel que fa les recomanacions, l’Airef insisteix en la necessitat de dissenyar una estratègia fiscal a mig termini i que sigui “creïble i realista que garanteixi la sostenibilitat de les finances públiques, encara que resulti imprescindible atendre a curt termini a les urgències econòmiques, sanitàries i socials que aquesta crisi planteja”. A més, aconsella ajustar el deute de les comunitats autònomes a les necessitats reals de finançament i liquiditat i promoure accions de seguiment dels principals indicadors fiscals de les entitats locals.