Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

L’Airef manté en “molt improbable” que Catalunya compleixi amb l’objectiu d’estabilitat pressupostària

ACN Barcelona.-L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) manté en “molt improbable” que Catalunya compleixi amb el compliment de l’objectiu d’estabilitat pressupostària del -0,1% del PIB, com ja va avançar al […]

Avatar
Agències 13/09/2019

ACN Barcelona.-L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) manté en “molt improbable” que Catalunya compleixi amb el compliment de l’objectiu d’estabilitat pressupostària del -0,1% del PIB, com ja va avançar al juliol. Aquesta és la conclusió de l’informe de seguiment mensual, que manté un “risc alt” d’incompliment de la regla de despesa. Pel que fa a l’Estat, manté que és “factible” assolir un dèficit del 2% del PIB. L’organisme ha apuntat que “no detecta canvis significatius” des de la publicació de l’informe del juliol i estima una reducció del dèficit durant el segon semestre de set dècimes des de l’actual 2,7% del PIB. Aquesta evolució s’explica per la millora del recursos i pel perfil d’execució de les despeses.

En el cas de Catalunya, les estimacions de l’Airef publicades al juliol indicaven que els ingressos de l’administració catalana a finals d’any es reduirien una dècima en relació al seu pes en el PIB en l’escenari actual i preveia que la despesa creixés per sota del 3% caient una dècima el seu pes respecte el PIB.Fins al juliol, els ingressos de les comunitats durant els darrers 12 mesos van reduir el seu pes fins al 13,6% del PIB i el pes de l’ocupació va augmentar una dècima, però es preveu una lleugera reducció en el que queda d’any. En el conjunt de l’Estat, l’AIReF considera “factible” obtenir un nivell de recursos compatible amb l’Actualització del Pla Pressupostari 2019-2022, després que s’hagin reduït dues dècimes des del gener situant-se en el 38,7% del PIB. En canvi, es preveu un augment de quatre dècimes fins a finals de l’exercici pel bon comportament de la quota de l’IRPF i el creixement de les cotitzacions socials. Pel que fa a les despeses, també veu “factible” assolir el nivell indicat, tot i que el primer semestre va finalitzar amb un nivell superior al 41,4% de tancament del 2018. La previsió és una reducció per al segon semestre fins al 41,1%. En el cas de l’administració central, el compliment del dèficit de l’1% és “probable”, com ja va indicar al juliol. Segons l’organisme, es mantindrà la tendència a la baixa fins a un 0,6% del PIB a finals d’any. En matèria d’ingressos veu “factible” complir amb un 17,7% del PIB, una dècima més que el 2018, i “molt probable” el 18,8% del PIB en despesa per ocupació.