Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

L’Airef empitjora lleugerament les previsions de dèficit de Catalunya pel 2023 fins al 0,6% del PIB

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha empitjorat lleugerament les previsions de dèficit de Catalunya pel 2023. En concret, l’ens que presideix Cristina Herrero ha elevat el dèficit fins al 0,6%, del PIB, una dècima més que les últimes estimacions publicades a finals d’octubre. La xifra també és més pessimista que els càlculs que la Generalitat va incloure en els pressupostos del 2023, on situava el dèficit al voltant del 0,3% del PIB. L’Airef ha detallat que ha revisat les xifres un cop tancat l’any 2022, tenint en compte que l’exercici va ser pitjor que el que apuntaven els seus pronòstics. La revisió s’ha fet a partir de les xifres publicades en els pressupostos de la Generalitat, aprovats a mitjans de març.

Tot i empitjorar les previsions de dèficit pel 2023, l’autoritat fiscal preveu que el nivell de deute baixi fins al voltant del 32,1% del PIB, xifra que suposa 1,3 punts menys que el 2022. De nou, són registres pitjors que els que preveu el Govern.

Publicitat

En relació amb els ingressos, l’autoritat fiscal calcula que augmentaran un 12% interanual, fins a assolir el 14,9% del PIB. En aquest cas es tracta d’una millora a l’alça respecte de l’informe anterior (vuit dècimes més), que s’atribueix als fons procedents de la UE. En canvi, la previsió és que els ingressos procedents d’impostos baixin durant el 2023 en comparació amb el 2022 -durant el 2022 es van assolir registres rècord de recaptació via impostos, en part, per la inflació-.

Pel que fa a la despesa, l’Airef estima que, sense tenir en compte els recursos del Pla de Recuperació Transformació i Resiliència (PRTR), augmentaran un 6% respecte del 2022, fins al 15,6% del PIB.

En relació amb els fons europeus, l’informe publicat aquest dijous per l’ens fiscal indica que Catalunya té pendent d’executar durant el 2023 prop del 40% dels recursos assignats per la UE.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió