Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

L’Airef defensa que els ajuntaments gastin el superàvit sense incórrer en dèficit i demana canvis a la regla de despesa

ACN Madrid.-L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha demanat canvis en els criteris de la regla de despesa i ha defensat que els ajuntaments gastin el superàvit de les tresoreries […]

Avatar
Agències 16/06/2020

ACN Madrid.-L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha demanat canvis en els criteris de la regla de despesa i ha defensat que els ajuntaments gastin el superàvit de les tresoreries sempre que no provoquin dèficit. Així ho ha explicat la presidenta de l’organisme, Cristina Herrero, en una compareixença a la Comissió de Reconstrucció Social i Econòmica del Congrés dels Diputats aquest dimarts. Segons Herrero, és un “error” que les administracions locals no entrin a la clàusula contemplada a la Llei Orgànica d’Estabilitat Pressupostària pel govern central i les comunitats autònomes en situacions de crisi, una norma que “condemna” els ajuntaments a l’equilibri pressupostari.

La dirigent de l’Airef creu que calen canvis en el disseny i el càlcul de la regla de despesa, que “va ser objecte d’una redacció insuficient” a la llei d’estabilitat i que ha donat lloc a “interpretacions equivocades” tant en el seu disseny com en la seva implementació. “Com és possible que en aquest moment estem pensant en el compliment estricte de la regla de despesa”, s’ha preguntat Herrero. “Més que flexibilitzar-se, és que ara no hauria d’existir la regla de despesa”, ha afegit. L’Airef, doncs, es posiciona a favor que les entitats locals puguin fer servir el superàvit però atenent a “la limitació del marc constitucional”, és a dir, que no generin dèficit.La presidenta de l’ens ha pronosticat una contracció intensa del creixement de l’economia el 2020 seguida d’una recuperació incompleta el 2021.Per aquest motiu, l’autoritat fiscal ha apostat per establir una estratègia a mitjà termini que passi per la contenció dels nivells de deute i dèficit i per garantir la sostenibilitat dels comptes públics. Herrero ha admès que la crisi necessitava una “reacció immediata” per part de les institucions, que podria allargar-se depenent de com avanci la pandèmia.Tot i això, la inversió s’ha de mesurar amb criteris de “sostenibilitat fiscal” per assegurar que es pugui créixer en el futur. Segons ha dit, el dèficit i el deute assoliran uns nivells “històrics”. “La incertesa no pot ser excusa per l’excercici de planificació pressupostaria i una adequacada coordinació amb l’estratègia de recuperació”, ha dit. “Tenim clar que s’hauran de fer canvis, un pla de modernització de la nostra economia”, ha afegit.A més, la presidenta de l’Airef s’ha preguntat per què el govern espanyol no ha invocat la “clàusula nacional d’escapament” que permet a les administracions no complir els objectius d’estabilitat pressupostària en situacions d’excepcionalitat. Herrero ha considerat que no s’han fet servir les possibilitats que ofereix la normativa. “Això deixa a les administracions sense regles clares de joc”, ha dit.