Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

L’Airef avisa que “no es poden descartar escenaris més adversos” que els previstos pel govern espanyol per a l’economia

ACN Barcelona.-L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha assegurat aquest divendres que “no es poden descartar escenaris més adversos” per a l’economia que els que preveu el govern espanyol, que […]

Avatar
Agències 01/05/2020

ACN Barcelona.-L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha assegurat aquest divendres que “no es poden descartar escenaris més adversos” per a l’economia que els que preveu el govern espanyol, que apunten una caiguda del PIB del 9,2%, a un atur del 19% i un dèficit del 10,3%. L’organisme, que malgrat això ha avalat el quadre macroeconòmic presentat per la ministra Nadia Calviño a Brussel·les, admet que li falten “detalls” sobre l’impacte macroeconòmic i pressupostari de les mesures preses per l’executiu espanyol per fer front a la crisi. Amb tot, l’Airef diu que els pronòstics de l’Estat “se situen en el marge de previsions elaborades per la pròpia Airef i altres organismes públics i privats”.

En aquest sentit, l’organisme de control fiscal considera que les dades de contracció de la demanda interna i del treball provocades per la paralització de l’activitat econòmica i pel distanciament social són “raonables” en un context de recessió “global”. Però també avisa que els escenaris de recuperació, que l’executiu espanyol situa en la segona meitat d’aquest any i el 2021, estaran molt marcats per “la possibilitat que es materialitzin escenaris epidemiològics més adversos o danys més persistents en la capacitat productiva de l’economia i el treball”. Entre d’altres elements, l’Airef avisa que l’especialització de l’economia espanyola en el sector dels serveis pot afectar negativament, ja que són les activitats més afectades per les mesures de distanciament social. A més, l’elevada temporalitat i la major presència d’empreses petites, més exposades a restriccions financeres, “poden complicar la recuperació”. Així mateix, l’Airef diu que “no es pot excloure la reaparició de tensions en els mercats financers i de deute sobirà, que fins ara s’han contingut per l’actuació de les autoritats monetàries”.