Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

L’AIReF avisa que caldrà un “exercici de consolidació fiscal similar al de la dècada passada”

ACN Barcelona.-L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) ha advertit aquest dilluns que l’augment del deute i del dèficit provocat pel coronavirus implicarà que a Espanya calgui “un exercici de consolidació […]

Avatar
Agències 13/07/2020

ACN Barcelona.-L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) ha advertit aquest dilluns que l’augment del deute i del dèficit provocat pel coronavirus implicarà que a Espanya calgui “un exercici de consolidació fiscal similar al de la dècada passada”. És a dir, noves retallades o augments d’impostos per compensar l’elevat endeutament. L’objectiu, ha dit la presidenta de l’AIReF, Cristina Herrero, hauria de ser aconseguir “l’equilibri pressupostari el 2030”. L’organisme preveu que el deute es pugui arribar a situar entre el 116% i el 123% del PIB pels efectes de la covid-19. Herrero també ha demanat que s’activi la clàusula d’escapament per permetre desviar-se en els objectius de dèficit fiscal a curt termini –com ja ha fet l’Eurozona.

Herrero ha demanat “consens” per fer un full de ruta i una previsió “a mig termini que inclogui planificació pressupostària coordinada amb l’estratègia de recuperació”. A més, considera que el fet que Espanya rebi “recursos addicionals de la UE” implica que cal buscar-los un “destí adequat” i fer una “planificació econòmica i fiscal minuciosa”. L’AIReF admet que la situació suposa un “repte econòmic extraordinari” i sense precedents “tant per la seva intensitat com pel seu caràcter global”. En aquest sentit, l’organisme preveu tornar a rebaixar les previsions sobre l’evolució de l’economia espanyola aquesta setmana, que en l’últim pronòstic apuntaven a una reducció d’entre el 9% i el 12% del PIB.