Dissabte, 27 de novembre de 2021 - Edició 1220
La República

L’Airef alerta que el deute públic pot superar el 190% del PIB l’any 2050 en un escenari de “polítiques constants”

ACN Madrid.-L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) avisa que el deute públic de l’Estat pot superar el 190% del PIB l’any 2050 sota un escenari de “polítiques constants”. En una […]

Avatar
Agències 25/11/2021

ACN Madrid.-L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) avisa que el deute públic de l’Estat pot superar el 190% del PIB l’any 2050 sota un escenari de “polítiques constants”. En una nota publicada aquest dijous, el supervisor fiscal alerta que les projeccions a mitjà i llarg termini “dibuixen una dinàmica desfavorable”, tot destacant que el creixement econòmic no serà suficient si es manté un dèficit primari –diferència entre els ingressos i les despeses pròpies de l’Estat- superior a dos punts del PIB. Tot i que l’Airef preveu una reducció de la ràtio de deute sobre el PIB després de la crisi de la covid-19, factors com l’envelliment de la població –i el consegüent increment de la despesa pública- posarien “en risc” la sostenibilitat.

Al final del tercer trimestre de 2021, el deute públic espanyola era d’un 122,1% del PIB, el que va suposar un increment de 2,1 punts des de principis d’any i de 26,6 punts respecte als nivells previs a l’esclat de la pandèmia. D’aquest increment, més de la meitat ve provocat per la crisi sanitària, segons l’Airef.A curt termini, les previsions de l’organisme preveuen que el deute sobre el PIB es redueixi en 4,3 punts, tancant l’exercici 2022 amb una ràtio del 115,7%. En aquest cas, la millora de les xifres s’explicaria principalment pel creixement econòmic i de l’entorn favorable de finançament.No obstant això, l’Airef adverteix que la inflació a escala global està comprometent la rendibilitat a llarg termini del deute sobirà. A més, recorda que diversos bancs centrals ja han apuntat cap a una retirada d’estímuls monetaris. “Donats els alts nivells d’endeutament, un repunt dels tipus d’interès pot agreujar la dinàmica creixent de la ràtio del deute públic sobre el PIB”, assenyala. “Per no tornar-se insostenible, haurà de ser compensada amb mesures addicionals de millora del dèficit”, afegeix.